Ari Nouri kollar ner på en elev framför väggen av texter och målningar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ari Nouri som jobbat som SFI-lärare i flera år berättar om utmaningarna i videon ovan. Foto: Alva Collin/SVT

Ari Nouri lär analfabeter svenska: ”Att inte läsa och skriva är totalt utanförskap”

Publicerad

Att lära sig svenska kommer med ännu större utmaningar när man inte gått i skolan och fått grundläggande skriv- och läskunskaper i sitt hemland. Läraren Ari Nouri har i flera år jobbat med just den gruppen på SFI i Rinkeby.

– Majoriteten i min grupp har inte skolbakgrund, säger Ari Nouri.

På vuxenutbildningen i Rinkeby finns flera elever som är analfabeter, något som gör det ännu svårare att lära sig det svenska språket. Men Ari Nouri ser också en nyfikenhet och motivation hos sina elever. Ett speciellt driv finns hos de som har barn, eftersom de har svårt att hänga med i bland annat skolgången.

– En annan svårighet är att barnen blir föräldrar. Att de tolkar för föräldrarna och det är inte den rollen som de ska ha, säger Ari Nouri.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

”Inte en lätt uppgift”

En gång i månaden träffar Ari Nouri andra lärare från bland annat SFI i Skärholmen för att diskutera hur man kan jobba med just elever med analfabetism.

– Det är inte en lätt uppgift för lärare som jobbar med en sådan målgrupp. Det är jättesvårt att hitta forskning och jobba med beprövade metoder.

Vad är analfabetism?

Analfabetism betyder att en person saknar förmågan att läsa och skriva. I dagens i-länder med obligatorisk skolgång är det ovanligt att helt sakna den förmågan.

Istället använder man ibland begreppet funktionell analfabetism. Man saknar då förmågan att läsa eller skriva på ett sådant grundläggande sätt att det skapar svårigheter i ens vardagliga liv.

Personens läsförmåga ligger då under genomsnittet för en elev som har slutat i mellanstadiet.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet