I början av juni rapporterade Ekot hur Botkyrka brustit i sin hantering av statsbidraget som Socialstyrelsen betalar ut i syfte att minska risken för barn och unga att dras in i kriminalitet.
Både en intern och en extern utredning gjordes och visade på flera brister, bland annat kring den politiska styrningen, samordningen för bidraget och kunskapen kring god förvaltning hos både politiker och tjänstemän. Tre chefer på kultur- och fritidsförvaltningen, som kommunen menar brutit mot anställningsavtalet, avskedades.
Här är några av bristerna som lyftes i den interna utredningen:
Socialstyrelsen har också granskat hur pengarna använts. De har tittat på hela 2023 års bidrag i kommunen och dels undersökt om aktiviteterna uppfyller syftet med bidraget, dels den ekonomiska delen för att se om medlen använts på ett korrekt sätt.
”Viktigt att statsbidrag används på rätt sätt”
Även den utredningen visar att kommunens hantering brister. Det saknas bland annat underlag för flera kostnader, fakturaunderlag har varit bristfälliga och redovisningen har inte varit transparent vilket gjort det svårt att säkerställa att medlen använts för bidragets syfte. Ett antal aktiviteter bedöms dessutom inte uppfylla syftet.
– Det är väldigt viktigt att våra statsbidrag används på rätt sätt och att man tydligt kan följa hanteringen av pengarna. Det finns inga undantag. Brister i den hanteringen skadar inte bara förtroendet för lagar och regler utan slår mot barn och unga i utsatta områden som har behov av stora insatser, säger Socialstyrelsens generaldirektör Björn Eriksson i ett pressmeddelande.
Kommundirektören: ”Överraskade”
Socialstyrelsens preliminära bedömning är att 10,6 miljoner kronor, utöver de drygt 400 000 kronor som kommunen redan betalat tillbaka, har använts felaktigt.
– Vi är överraskade av Socialstyrelsens besked och har delvis gjort andra bedömningar av nyttan med statsstödet. Vi kommer nu noggrant att granska alla aktiviteter som Socialstyrelsen preliminärt inte anser har använts korrekt, skriver kommundirektör Chris Österlund i en kommentar till SVT.
Nu har Botkyrka möjlighet att yttra sig i frågan och efter det tas slutligt beslut i hur mycket som ska betalas tillbaka. Kommunen har fram till 17 januari på sig att inkomma med svar.
Socialstyrelsens granskning
I granskningen har Socialstyrelsen begärt in en mängd underlag, exempelvis:
- Transaktionslistor
- Svar på frågor kopplat till syftet med bidraget
- Fakturor
- Övriga underlag som styrker/förklarar hur medlen har använts
Därutöver har de genomfört två platsbesök i kommunen, det ena på en mer övergripande nivå och det andra för att gå in på detaljer i den ekonomiska delen.
Källa: Socialstyrelsen