Tre kvinnor promenerar tillsammans nedför en elegant, marmorerad trappa i en stor lokal med en känsla av stil och sofistikering. De är klädda i formella kläder och verkar ha en livlig konversation medan de går framåt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar majoriteten i Stockholms stad vad de satsar på i 2025 års budget Foto: Amanda Svensson/SVT

Budgeten för 2025 presenterad i Stockholm – satsning på fritidsgårdar och idrott för unga

Uppdaterad
Publicerad

Idag har det rödgröna styret i Stockholms stad presenterat sin budget för 2025. Budgeten ska enligt styret säkra välfärden och tackla klimatkrisen för att Stockholm ska vara en trygg och jämlik stad för alla.

– Det är en budget för att rusta barnen, de unga och klimatet, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Den stora nyheten för nästa års budget – att skatten i Stockholm höjs med 24 öre per intjänad hundralapp – presenterades redan förra veckan. Skattehöjningen ger staden närmare 900 miljoner kronor i ökade skatteintäkter.

Men att styret höjer skatten för andra året i rad får kritik av bland annat Sverigedemokraterna.

– En sjuksköterska är 1 500 kronor fattigare i år jämfört med 2022. Än värre att pengarna går till flumåtgärder som fler fritidsgårdar, fältassistenter och slopade avgifter för fritidsklubbar, säger Gabriel Kroon (SD).

Slopade avgifter på fritidsklubbarna

I budgetförslaget lyfts att idrottsföreningar ska få höjt ekonomiskt stöd och att pengar ska avsättas för att fler skolidrottshallar ska kunna hållas öppna på kvällar och helger. Från höstterminen 2025 slopas även avgifterna på fritidsklubbarna i Stockholm.

Från opinionens håll är man dock kritisk mot att den rödgröna majoriteten inte satsar mer på idrottande.

– Under den här mandatperioden skjuter styret på utlovade idrottsinvesteringar för 1,3 miljarder kronor, säger Jonas Naddebo (C).

Oppositionen: Bortkastade resurser

Det planeras även för ett nytt HVB-hem i kommunens regi, vilket är en fel fördelning av resurserna enligt oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L).

– Samhällsvården för unga blir inte bättre bara för att de rödgröna startar ytterligare kommunala HVB-hem. Vi behöver betydligt tidigare insatser, redan i förskolan, för att hjälpa de unga som riskerar att dras in i gängen när de blir äldre, säger han.

Styret fortsätter satsningen på stadsmiljözoner i Stockholm i 2025 års budget, men de gröna satsningarna faller inte KD på läppen.

– Att lägga 70 miljoner på fler träd istället för att säkerställa att mormor och farfar får en tillräckligt god hemtjänst tyder på att det är viktigare att hålla Miljöpartiet nöjda i styret än äldre nöjda i sina hem, säger Nike Örbrink (KD).

I klippet hör du finansborgarråd Karin Wanngård (S) motivera den budget som lagts för nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.