• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

doppzon i Gamla stan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Strömgren (MP) trafikborgarråd i Stockholms stad pekar ut Munkbron som en av de fem nya platserna där det ska bli kajbryggor med badplats. Se vilka andra platser som blir kajbad i videon. Foto: SVT

Durkslag med doppzon – här ska Stockholms nya kajbad ligga

Publicerad

Nästa sommar kommer det gå att bada från fem olika kajer runt om i centrala delarna av Stockholm. De nya baden som byggs ut från träkajer kommer att skyddas från sjötrafik och starka strömmar med hjälp av en sorts bassängkonstruktion.

– Det blir en doppzon, där vattnet tillåts flöda in och ut, och kan liknas vid ett stort durkslag, säger Lars Strömgren (MP) trafikborgarråd.

De utvalda platserna för kajbaden är Munkbrohamnen, Liljeholmskajen, Reimersholme kaj, Söder Mälarstrand och Norr Mälarstrand.

På vissa av kajbaden kommer det räcka med en badstege och på andra, där det är strömt och finns båttrafik, blir det en sorts bassäng av nätmaterial.

Bedöms ha tjänlig vattenkvalitet

Stockholms stad har gjort mätningar av vattenkvaliteten, och konstaterar att det är låga bakteriehalter i vattnet och att det går utmärkt att bada i.

– Vatten vid kajbaden är tjänligt för bad, säger trafikborgarrådet.

I budgeten 2025 och som presenteras på onsdag i nästa vecka, är kostnaden för de nya kajbadplatserna cirka 6,5 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.