En person sitter i en stol i ett rum med flera bord och stolar i bakgrunden. Personen gestikulerar med händerna och ser ut att delta i en diskussion eller intervju. Rummet har en neutral inredning med mjukt fokus på personen i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chefläkaren: ”Med den information som framkommer så är det viktigt att göra en utredning”. Hör mer i klippet om varför SöS inleder en lokal utredning. Foto: Samy Dahlman/SVT

Läkare på Södersjukhuset får inte träffa patienter – utreds efter SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter Stockholms avslöjande att en läkare på Sachsska barnsjukhuset gjort flera uppseendeväckande uttalanden mot en minderårig patient har sjukhuset inlett en intern utredning. Och nu stoppas dessutom läkaren från att träffa patienter.

Läkaren säger bland i patientmöten med den då 15-åriga patienten Lovisa Thåström att ”din vård har kostat miljoner” och ”om du vill fortsätta skada dig själv, så gör det”. När flickan uttrycker att hon känner sig inlåst på avdelningen, så svarar läkaren att hon ska se sjukhuset som det ”lilla barnfängelset”. Det framkommer i inspelningar Lovisa i hemlighet gjorde vid möten med läkaren.

– Det är ett olämpligt sätt att uttrycka sig mot ett barn. Man låser inte in barn på Sachsska, säger Annelie Liljegren, chefläkare på Södersjukhuset.

Vem skadar Lovisa?

En anteckning i Lovisas journal hos socialtjänsten avslöjar att både socialsekreterare och verksamhetschefen på Sachsska kände till läkarens agerande. Där står det att en socialsekreterare ringt till verksamhetschefen Fredrik Stenius och berättat att läkaren ”skrek på ungdomen och hänvisade henne till annat sjukhus”. Av journalanteckningen framgår att verksamhetschefen beklagar händelsen och säger att läkaren kan komma att bytas ut.

SVT har sökt Fredrik Stenius för en kommentar, men han har inte återkommit. Socialtjänsten har i en egen utredning bedömt att Lovisas ärende ”hanterats korrekt enligt lag och med barnperspektiv.”

Både Ivo och Sös utreder – läkaren får inte träffa patienter

SVT:s granskning visar också att samma läkare varit inblandad i flera fall där föräldrar anklagats för att ha skadat sina barn, och där barnen blivit tvångsomhändertagna. Enligt Annelie Liljegren är det ny information för sjukhuset.

Södersjukhuset, Sös, har nu tillsatt ett oberoende analysteam med personal utifrån avdelningen på sjukhuset och med personal utanför sjukhuset också.

”Sjukhuset tar all information som inkommit på största allvar och den kommer att ingå i den utredning som sjukhuset har tillsatt. Parallellt utför även Ivo (Inspektionen för vård och omsorg, reds. anm.) en utredning som är viktig för oss i detta arbete. Medarbetaren i detta fall är kvar och anställd på Södersjukhuset, men arbetar inte med patientnära arbetsuppgifter fram till att utredningen är klar”, skriver presschefen Michael Norberg Tot i ett uttalande.

Se Lovisas historia – och granskningen av vården på Sachsska barnsjukhus, på Södersjukhuset:

En silhuett av en person, stående framför en sjukhusbyggnad. Bakgrunden visar ett sjukhus med fönster, och en ljudvåg är placerad över silhuetten, vilket antyder att personen kan vara del av en ljudinspelning eller intervju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hemliga inspelningarna från Sachsska barnsjukhuset på Södersjukhuset – så talar läkaren till patienten när hon tror att ingen hör: ”Lilla barnfängelset”. Foto: Samy Dahlman/SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vem skadar Lovisa?

Mer i ämnet