En person sitter ensam på en röd sammetsklädd stol i en teater med välvda väggar och gyllene detaljer. Rader av tomma stolar sträcker sig framför, vilket ger en känsla av en lugn och stillsam atmosfär. Teatersalen är svagt belyst, vilket bidrar till den eleganta miljön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om vikten att låta berättelsen om Gustav Badin Couschi ta plats och uppmärksammas. Och om det kungen sägs ha sagt efter att ha sett föreställningen. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Från Jordbro till Kungliga Operan: ”Historiskt”

Publicerad

David Nzinga är skådespelare och filmproducent med målet att alltid överträffa det han tidigare gjort. Hans nya stora projekt har varit baletten ”Gustavia” på Kungliga Operan.

– Det är historiskt. Vikten av att det lyfts just här tror jag är en av de största grejerna som hade kunnat hända den här berättelsen, säger han.

”Gustavia” skildrar Gustav Badin Couschis liv inom det svenska hovet och som dansare i slutet av 1700-talet, vid tiden när Kungliga Operan och Kungliga Baletten grundades.

Couschi förslavades och togs som barn på 1750-talet från den danska kolonin Saint Croix i Västindien till Sverige som gåva till kungaparet Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Berättelsen om hans liv är en viktig del av svensk historia men det är först på senare år som den uppmärksammats, bland annat 2023 när en minnessten sattes upp på Katarina kyrkogård i Stockholm.

”Folk tackar för att vi gör det här”

Premiären av ”Gustavia” hölls i helgen och förhoppningen är att en ny målgrupp och generation ska känna igen sig i det som visas på Kungliga Operan.

– Det har varit reaktioner från folk som tackar för att vi gör det här och som sagt ”det är första gången jag känner mig sedd, jag trodde aldrig jag skulle få se det här under min livstid”, säger David Nzinga.

Hör mer om vikten av att lyfta den här berättelsen i videon.

Målet: Komma in i de största sammanhangen

Att arbeta med just den här berättelsen betyder också mycket personligen för David och representerar på ett sätt den resa han själv gjort från Jordbro till Kungliga Operan. Att jobba med kultur eller film var inte planen, utan som för många andra grabbar var drömmen att bli fotbollsproffs.

Men efter en roll i tv-dramat Familjen Babajou fick David upp ögonen för branschen. Några år senare började han själv skriva och producera för att kunna göra en egen kortfilm tillsammans med vänner och nyfunna kollegor. Målet var att den skulle upp på filmfestivaler och inte bara visas på fritidsgården i Jordbro – något som uppfylldes. Sen dess har ambitionen varit att alltid att överträffa tidigare år.

– Vi vill ständigt bredda oss och komma in i de största sammanhangen, för att visa att vi också finns och för att representera oss.

Gustavia kommer att sändas på SVT längre fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet