Sjukhusentré i skymningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den granskade läkaren på Sös ska inte jobba med patienter men står ändå på kallelser, något som får stöd av en enhetschef på sjukhuset i ett samtal med en patient – hör delar av samtalet. Foto: TT/SVT Grafik

Granskad läkare får inte jobba patientnära – ändå bokad på möten

Publicerad

En läkare på Sachsska barnsjukhuset utreds efter SVT Nyheter Stockholms granskning ”Vem skadar Lovisa?”. Enligt sjukhuset får läkaren inte arbeta med patienter under utredningens gång. Men nu visar det sig att hon ändå blivit inbokad på patientmöten.

Utredningen inleddes efter SVT:s avslöjande om att en läkare på Sachsska barnsjukhuset gjort flera uppseendeväckande uttalanden mot den då minderårig patienten Lovisa Thåström. Bland annat anklagat henne för att själv orsaka sin sjukdom och hennes mamma för Münchhausen by proxy. Inget av påståendena visade sig senare stämma. Det framkom även att fler familjer haft liknande upplevelser.

”Medarbetaren i detta fall är kvar och anställd på Södersjukhuset, men arbetar inte med patientnära arbetsuppgifter fram till att utredningen är klar”, skrev Södersjukhuset i ett uttalande efter SVT:s avslöjande.

Vem skadar Lovisa?

Men trots sjukhusets påstående, har SVT tagit del av en kallelse där det framgår att en patient ska träffa den aktuella läkaren i närtid.

”Media vinklar”

När patienten då ringer upp en enhetschef på Sachsska för att ställa frågor om varför läkaren ändå verkar jobba med patienter, får hon svaret att man bokar in patientmöten för att man tänker att utredningen kanske snart blir klar. Men enligt Södersjukhuset är utredningen dock långt ifrån avslutad.

– Läkaren är full i tjänst med satsar lite mer på forskning just nu. Hela läkarkåren står bakom den här läkaren. Media vinklar så som de vill vinkla, säger enhetschefen i telefonsamtalet med patienten.

Pratar om Lovisas fall – med en annan patient

Enhetschefen beskriver i samtalet den aktuella sjukhusavdelningen som en ”otroligt välfungerande enhet” och börjar även med patienten referera till Lovisa Thåströms fall, med beskrivningar om hur ”patienten befunnit sig på jättemånga ställen på hela Sachsska”.

Socialstyrelsen uttalar sig inte i enskilda fall och om kommentarerna skulle kunna bryta mot tystnadsplikten men säger till SVT att tystnadsplikten inbegriper att inte röja en patients hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden.

Sös ger annat budskap

När patienten senare försöker boka om sig till en annan läkare blir hon uppringd av personal på Sachsska som även de uppger att läkaren redan nu arbetar med patienter.

– Sjuksköterskan sa att läkaren har en massa patienter inbokade, berättar patienten, som vill vara anonym, till SVT.

Södersjukhuset ger å sin sida motsatt svar och i en kommentar via sin presstjänst skriver de att det fortfarande stämmer att läkaren inte jobbar patientnära under utredningen. De vill inte kommentera enhetschefens uttalanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vem skadar Lovisa?

Mer i ämnet