En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sidan visar en person i en stickad tröja som sitter framför en vägg med en tavla. Den högra sidan är en termisk bild av en skogsmiljö där en varm, färgglad gestalt syns mellan träden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser man egentligen till så att jakt i mörker sker på ett säkert sätt och vad är den vanligaste anledningen till att tamdjur förväxlas med vilt och skjuts av misstag? Hör Magnus Rydholm vid Svenska Jägareförbundet berätta. Foto: SVT

Jägareförbundet om de skjutna hästarna: ”Gått riktigt fel”

Uppdaterad
Publicerad

Två ponnyer misstogs för vildsvin av en jägare och sköts under fredagskvällen. Den ena träffades i benet och den andra i magen och bägge skadades så pass illa att de behövde avlivas.

– Någonting har gått riktigt riktigt fel och någon har gjort en felbedömning, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef vid Svenska Jägareförbundet.

Det är väldigt ovanligt att felskjutningar sker och när det händer så är det oftast vid mörkerjakt, det menar Magnus Rydholm som inte vill spekulera kring vilka omständigheter som kan legat bakom att hästarna misstogs för vildsvin.

– Vi behöver alltid vara förberedda inför jakten och här har någonting gått snett, kommenterar han händelsen.

”Tar ett stort ansvar”

Svenska Jägarförbundet kommer att utvärdera händelsen.

– Vi tar ett stort ansvar i de här frågorna. Vi utvärderar alla såna här olyckliga omständigheter och olyckor som inträffar för att man ska kunna utveckla jakten och göra den säkrare.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.