Tre av de åtalade kommer från Norrtäljetrakten Foto: SVT

Miljöskandalen Think Pink: Tre Norrtäljebor åtalade

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen åtalades elva personer i Think Pink-skandalen. Tre av personerna kommer från Norrtäljetrakten och åtalas för miljöbrott.

I slutet av december kom åtalet mot de misstänkta i Think Pink-härvan, som beskrivs som det värsta miljöbrottet i Sverige på över 50 år.

Enligt åklagaren ska två av de åtalade, på flera områden i Norrtälje kommun, hanterat avfall på ett sätt som medfört förorening och risk för skada mot människor, djur och natur. En annan åtalad ska ha stationerat ut avfall på Björkö, nära ett strandskyddat område, på ett sätt som inneburit övervägande risk för farliga ämnen att rinna ut till havs.

Osorterat byggmaterial

Hanteringen av avfallet har enligt åtalet inte anmälts eller skötts på korrekt sätt, och avfallsmassan har främst bestått av krossat byggmaterial. Det i sin tur bidrar till att spridningen av miljöfarliga ämnen bedömts som högt.

Åklagare och polis under torsdagens pressträff.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Största miljöbrottet i Sverige” – hör åklagaren om åtalet som väckts mot de inblandade i Think pink-härvan. Gärningarna ska ha begåtts mellan januari 2015 och oktober 2020. Foto: Claudio Bresciani/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.