Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt MTR ska ett mobilt team kunna ta sig till olycksplatsen på 20 minuter. I videon visar Johnny Bäckman, som är yttre driftledare på MTR hur det går till att ta sig fram när det saknas vägar i anslutning till spårområdet. Foto: Malin Benett Klarin/SVT

Mobila team ersätter tågvärdar – får gå på spåren efter en påkörning

Uppdaterad
Publicerad

Efter en olycka på ett pendeltåg är lokföraren ensam på plats sedan tågvärdarna försvann. Lokföraren som kan vara i chock efter att ha bevittnat en dödsolycka ska istället få hjälp av ett mobilt team som kommer körande i bil. De kan också vara tvungna att gå längs rälsen för att ta sig fram till det olycksdrabbade tåget. 

SVT Stockholm har tidigare rapporterat om hur lokförare chockas efter att ha kört på en människa. Johnny Bäckman arbetar som yttre driftledare på MTR och har träffat förare som brutit ihop totalt efter en påkörning.

– Man är inte kapabel att ge information till uppemot 1500 resenärer i det läget, säger han.

Strulet med pendeltågen i Stockholm

16 timmars arbetspass

I nuläget finns det fyra mobila team som ska täcka området mellan Nynäshamn och Uppsala. Enligt Rainer Andersson på Seko Pendelklubben är bemanningen så slimmad att anställda har fått jobba 16 timmar i sträck. Hör honom berätta mer i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Malin Benett Klarin

Ansvarigt trafikregionråd Anton Fendert (MP) vill inte ställa upp på en intervju. Han skriver i ett mejl till SVT via sin pressekreterare att MTR är ansvarig och förutsätter att ”de levererar en säker och pålitlig pendeltågstrafik för stockholmarna och en trygg arbetsmiljö för de anställda”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strulet med pendeltågen i Stockholm

Mer i ämnet