Kritik mot överfulla akutmottagningar

Uppdaterad
Publicerad

Redan 2007 slog landstingets revisorer larm om överfulla och trångbodda akutmottagningar i Stockholm. Filippa Reinfeld lovar bot och bättring, men landstingsoppositionen tror inte på henne.

Ett tiotal ambulanser på kö till en redan full akutmottagning, väntetider på upp till 15 timmar och en patientsäkerhet som inte kan garanteras av personal som går på knä. Det är i dag vardag på Stockholms akutmottagningar.

Och det kan bli värre om några år när nya Karolinska är färdigt, med färre vårdplatser. Det menar Dag Larsson (S), landstingsråd i opposition.

ABC granskar akutmottagningarna

– Då kommer situationen att förvärras. Då kommer dagarna när vi hade 108 procents beläggning på Södersjukhuset, och när ambulansbilarna stod uppradade utanför Danderyds sjukhus framstå som solskensdagar, säger han.

Spår mörk framtid för vården

– Vi kommer att ha en situation där vi kommer att ha väldigt många olycksfall i vården, om vi inte lyckas förbättra situationen. Det är ett mycket mörkt scenario om man inte omedelbart vidtar åtgärder.

Även bland de som arbetar på akutmottagningarna i Stockholm finns en stor oro inför framtiden.

– Vi vet inte hur akutmottagningen på nya Karolinska kommer att se ut. Kommer de att ta emot akuta patienter av den arten vi har här på sjukhuset, eller kommer man inte, säger chefsläkaren Carl-Göran Ericsson.

Patienter trängs på akutmottagningarna

Som ABC berättat är Stockholms akutmottagningar underdimensionerade. Danderyds akutmottagning exempelvis är 50 år gammal och byggdes för att ta emot 35.000 patienter per år. I dag trängs 90.000 patienter in i samma lokaler.

Det här är ett problem som revisorerna i landstinget slog larm om för flera år sedan.

– Larmrapporterna som kom redan 2007 har man ju inte reagerat på över huvud taget. Först nu börjar man ta fram förslag, idéer och ritningar på annat, men det skulle ha gjorts redan 2007. Vi sitter i en situation som är mycket värre än den skulle behöva vara, säger Dag Larsson (S), landstingsråd i opposition.

Planerad utbyggnad av flera sjukhus

Nu har sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt lovat att akutmottagningarna i Stockholm ska byggas ut.

– Nu har landstingsfullmäktige tack och lov äntligen tagit beslut om att bygga ut, renovera och bygga om flertalet av länets akutmottagningar. Jag hoppas naturligtvis att de ska stå färdiga med utbyggnad ganska snart, säger hon.

Men Filippa Reinfeldt får kritik från oppositionen för planeringen av utbyggnaderna. Dag Larsson är en av de som inte tror på hennes tidsplan.

– Jag fick ju klart för mig i går av sjukvårdslandstingsrådet att man räknar med att man ska vara klara 2015-2016 och det förstår inte jag hur man ska kunna bli. Dels har man inte ens handlat upp entreprenörer och i flera fall är inte ens detaljplanerna framtagna. Vid Södersjukhuset, där man tänker bygga en ny akutmottagning exempelvis, där är inte ens detaljplanen klubbad, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ABC granskar akutmottagningarna

Mer i ämnet