Ansvariga svarar på kritik om överbeläggningar

Uppdaterad
Publicerad

Efter ABC:s granskning av överbeläggning på akutmottagningarna runtom i länet, så kunde vi igår berätta att Socialstyrelsen riktar skarp kritik mot överbeläggningarna. I dag svarar landstingsledningen på den kritiken.

På akutmottagningarna på Akademiska sjukhuset och Enköpings lasarett har man dragits med överbeläggningar. Sjukhusen tar emot betydligt fler patienter än de är dimensionerade för. Socialstyrelsen har riktat skarp kritik mot landstinget.

– Överbeläggningen genererar både patientsäkerhetsrisker och arbetsmiljörisker. Det finns ett samband mellan överbeläggningar och vårdskador och till och med dödsfall, säger Ann Fagerlind utredare på Socialstyrelsen.

ABC granskar akutmottagningarna

Återkommande kritik

Det är inte första gången Socialstyrelsen klagat på överbeläggningar vid de uppländska akutmottagningarna.

– Vi vet att det finns risker med överbeläggningarna och det är därför vi har gjort väldigt många saker de senaste åren för att minska trycket på Akademiskas akut, säger Ludvig Larsson (FP), ordförande i produktionsstyrelsen.

Närakut ska avlasta

Landstinget har dels inrättat en närakut som ska avlasta Akademiska sjukhuset och dessutom förbättrat öppettiderna inom primärvården. Men oppositionen är inte imponerad och kritiserar privatiseringen av vården.

– Vi måste ha en bättre kontroll över de privata företagen som etablerar sig och på vilka behov det är som ska tillgodoses. Vi måste säkerställa att Akademiska sjukhuset behålls intakt, säger oppositionsråd Börje Wennberg (S).  

Kontakta ABC

Har du eller en anhörig drabbats av galna väntetider på en överfull akutmottagning? Maila ABC:s Caroline Lidman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ABC granskar akutmottagningarna

Mer i ämnet