Överbeläggningen på Akademiska konstant

Uppdaterad
Publicerad

Under jul- och nyårshelgen har patienttrycket på akuten på Akademiska sjukhuset varit enormt. Nu visar en undersökning som ABC har gjort att överbeläggningen på akuten inte var någon enskild topp, utan är konstant året om.

Mellandagarna på Akademiska sjukhusets akutmottagning var mer kaotisk än tidigare jular med väntetider på tio timmar och patienter som fick övernatta på akuten.

Akutmottagningen på Akademiska sjukhuset byggdes för tio år sedan för att kunna ta emot 38.000 patienter per år. I dag trängs 53.000 patienter i samma lokaler.

ABC granskar akutmottagningarna

Enköping fick en ny akutmottagning för tjugo år sedan, med kapacitet att ta emot 8.500 patienter. De tar i dag emot 20.500 patienter på samma akut.

Även i Stockholm ser det likadant ut med överfulla akutmottagningar. För mycket patienter på för liten yta är inte unikt för akademiska sjukhuset och personalen kan inte garantera patientsäkerheten.

Politikerna leter efter lösningar för att lösa det hårda patienttrycket på akuten. Många är långsiktiga och tar flera år men nu finns det en snabbare lösning som kan vara på gång.

– Det här med att inrätta exempelvis en lättakut vid Akademiska sjukhuset är något vi har diskuterat, och som skulle kunna gå relativt snabbt. Det tror jag man skulle kunna få på plats redan inom något år, säger landstingsrådet Ludvig Larsson (FP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ABC granskar akutmottagningarna

Mer i ämnet