SVT Nyheter Stockholm har pratat med flera poliser som beskriver situationen som väldigt ansträngd. Antalet övertidstimmar ökar hela tiden. År 2015 var övertidstimmarna totalt 241.542 för poliser och civilanställda i region Stockholm.
Året efter var siffran uppe i 284.456 timmar. Det är 42.914 timmar fler. Och tittar man på siffran för första halvåret i år ser man att övertiden fortsätter att öka även 2017. Från januari och fram till juni i år, har poliser och civilanställda jobbat 164.700 timmar.
LÄS MER: Polisens övertidsnota: 68 miljoner kronor redan i år
Många berättar att övertiden är det enda sättet för att utöka sin lön.
– Jag behöver extrapassen för att lönen är kass. Man gör det för att klara ekonomin med familjen och att man ska kunna göra något extra ibland, säger Simon, som arbetar som polis i länet.
LÄS MER: Södertäljepolisen Taina: ”Jag skäms när jag peppar en kvinna att göra en anmälan”
Trots trötthet efter flera intensiva pass känner många poliser sig tvingade att jobba extra för att få ekonomin att gå runt.
– Övertiden gör att man träffar familjen mer sällan och när man väl är ledig är man trött och behöver tiden till att sova och återhämta sig. Det blir oftast ingen kvalitetstid när man är ledig, säger Simon.
Övertiden gör att många poliser inte hinner vila mellan passen.
Ökar i hela landet
Övertidstimmarna fortsätter även att öka i resten av landet.
Under 2015 arbetade poliser och civilanställda i hela landet 830.050 timmar övertid. Året därpå 2016 steg den siffran till 983.550 timmar. Det är alltså en ökning med 153.500 övertidstimmar. Övertiden sliter mycket på många poliser och civilanställda.
– Det är klart att det påverkar. Man har svårt att återhämta sig och ibland är man i ett töcken av trötthet. Det är tillräckligt svårt att jobba treskift för att att få sömn, mat, träning och andra rutiner att fungera, säger polisen Simon.
”Betala rimlig ersättning”
SVT Nyheter Stockholm har pratat med flera poliser runt om i landet som berättar att situationen inom myndigheten är ohållbar.
– Polisen behöver betala rimlig ersättning till de som jobbar ute och på krimjouren. Betala en rimlig marknadsanpassad lön. Samt betala rimligt ob-tillägg från 19.00 alla dagar, säger en polis i länet.
”Haveri inom polismyndigheten”
Polisen Simon i Stockholm är en av de som mycket övertid.
– Vår minibemanning är ett skämt och vi klarar knappt av en större insats innan man tömt hela radioområdet på poliser. Det är tragiskt att man inte rättar till detta med högre minibemanning och bättre ersättning för obekväm arbetstid och tidskompensation.
Han fortsätter:
– Regionledningscentralen skriver av massor av ärenden och vi får hafsa igenom våra för att skynda vidare till nästa. På insidan finns det ingen som kan ta hand om ärendena, trots att det ibland handlar om frihetsberövade misstänkta och grova brott. Då får utredarna klona sig.
LÄS MER: Polisen: ”Visar hur lojal och plikttrogen man är”
– Det är ett haveri inom polismyndigheten som kräver en haverikommission som omfördelar poliser till ingripandepoliser och krimjouren.
Polisen Simon säger att han inte kommer att orka jobba lika mycket övertid i framtiden.
Simon är ett fingerat namn. Han vill vara anonym av personliga skäl.