Skansen har drabbats hårt ekonomiskt av coronakrisen och riskerar nu att gå omkull innan sommaren, enligt ledningen. Foto: Janerik Henriksson/TT / FREDRIK PERSSON/TT

Skansen riskerar att gå i konkurs – innan sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Skansen är i akut ekonomisk kris. Enligt ledningen går stiftelsen omkull före sommaren om inte regeringen skjuter till pengar.

– När pengarna är slut, då förlorar man befälet över skutan, säger vd John Brattmyhr. 

Stiftelsen Skansens vd och styrelseordförande har skickat ett dramatiskt brev till Sveriges kulturminister där ledningen beskriver en akut likviditetskris.

Redan har alla sommaranställda varslats, det handlar om flera hundra personer. Nu är även den fasta personalen på drygt 200 personer hotad. 

Coronapandemin

– Jag vet inte hur framtiden kommer te sig, säger John Brattmyhr. 

”Aldrig sett något liknande”

Skansen, som är Sveriges mest besökta museum, öppnade 1891. John Brattmyhr har jobbat som vd sedan 2005 och han har varit i turistbranschen i hela sitt liv. 

– Jag har aldrig sett något liknande, säger han om coronavirusets effekter.

På vardagarna är det nu i princip tomt inne på området. På helgerna är besöksantalet en femtedel av vad det brukar vara. De internationella besökarna är borta. 

Det stora problemet är att månaderna april till september är de månader där intäkterna ska kompensera vinterhalvårets låga besökstal. Nu tror John Brattmyhr att de uteblivna intäkterna kommer ge en förlust på 60 miljoner kronor för helåret. Om inte Skansen får akut stöd så tvingas parken gå i likvidation senast i månadsskiftet maj/juni, enligt ledningen. 

Kontrakt har sagts upp

Skansen är även en stor kulturarbetsgivare. Under torsdagen sades alla musik- och kulturevenemangskontrakt värda flera miljoner kronor upp. 

– Det är jättesmärtsamt när man vet hur stor och ekonomiskt sårbar den yrkesgruppen är, säger John Brattmyhr.

Skansen är också en populär djurpark med vilda djur som vargar, älgar och björnar. Här finns också papegojor, krokodiler och lemurer. Men underhållet är kostsamt. Bara fodret går på miljonbelopp årligen. 

– Djurhållningen är det sista som får fallera. Men tar pengarna slut är det svårt att få tag på pengar till mat för dem, säger John Brattmyhr. 

Försöker skydda djuren

Just nu bunkrar Skansens djurvårdare mat till djuren och den zoologiska avdelningen är just nu skyddad från besparingar. 

– Vi kommer göra allt vi kan för att säkra den delen, säger John Brattmyhr. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet