En sen kväll i juni plockar en taxichaufför upp en berusad kvinna på Stureplan. Han kör till en parkeringsplats och våldtar henne. Kvinnan berättar efteråt att det gjorde ont och att hon grät.
I september dömdes mannen för våldtäkt och han har sedan dess varit frihetsberövad. Domstolen har tagit hänsyn till att han antas förlora sitt taxileg när man bestämt påföljden, men vår granskning visar att Transportstyrelsen missat domen.
– Det kan vara den mänskliga faktorn som ligger bakom, säger Henrik Julin.
Tryckte hennes hand mot sitt kön
En chaufför som inte varit frihetsberövad, och därför kunnat fortsätta köra, är den man i 20-årsåldern som förra året körde en ung kvinna från en fest. Hon satt i framsätet och han tog då hennes hand och förde den flera gånger mot sitt kön.
Trots att mannen dömdes för sexuellt ofredande i maj har han fått behålla sin taxilegitimation. Han är dessutom dömd för brott mot trafikförordningen i oktober 2021.
I klippet: Hör när SVT konfronterar Transportstyrelsen med uppgifterna om att två dömda chaufförer fått behålla sina legitimationer.
Handläggning tar flera månader
SVT har i en kartläggning hittat totalt 17 taxichaufförer dömda för sexualbrott det senaste året. 15 av dem har blivit av med sina taxileg – dock flera månader efter fällande dom i nästan alla fall.
Svenska Taxiförbundet är kritiska mot den långa handläggningstiden hos Transportstyrelsen, och anser att legitimationen bör omhändertas under tiden som en förare utreds av polis.
Enligt Henrik Julin tar det tid innan myndigheten får informationen från domstolarna.
– Jag förstår att det kan upplevas som konstigt men såsom lagstiftningen ser ut så kan vi inte agera på misstankar. Det är olyckligt men så ser reglerna ut just nu.