SVT:s reporter Pia Heick provar en cykel utrustade med en stor, vit scanner, som ska mäta temperaturen på flera olika ytor i Hammarby Sjöstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du följa med när SVT:s reporter Pia Heick testar mätutrustningen som ska jämföra temperaturen på olika ytor i Hammarby sjöstad. Foto: Carina Näslundh

Träd påverkar värmen inomhus – nu mäts temperaturen i Hammarby sjöstad, Kista och på Söder

Publicerad

Träd och grönska påverkar klimatet – både inomhus och ute. Nu ska forskare ta reda på exakt hur mycket genom att ta tempen på olika ytor i Hammarby sjöstad, Kista och på Södermalm. Till sin hjälp har de specialutrustade cyklar och sopbilar.

Att träd skapar skugga och svalka utomhus är allmänt känt. Men nu ska forskare undersöka vilken påverkan träd har även på inomhusklimatet.

Under sommaren kommer därför temperaturen att mätas på olika ytor i Hammarby sjöstad, Kista och på Södermalm.

– Träden svalkar inte bara genom att ge skugga. Luften kyls också när vatten avdunstar från löven, säger Elina Merdymshaeva, doktorand på KTH.

Träd påverkar temperaturen

Målet är att få svar på hur trädens höjd och antal påverkar temperaturen och den upplevda värmen både inomhus och ute. Kunskap som kan användas när nya bostadsområden ska byggas.

Städerna blir varmare

Värmeböljor kommer att bli vanligare i klimatförändringens spår. Asfalt, husväggar och andra hårda ytor lagrar värme, vilket gör att det kan vara flera grader varmare i tätbebyggda områden än utanför städerna.

– När vi är klara med det här projektet hoppas vi kunna se hur mycket svalka ett enda träd kan ge.

Om forskningsprojektet

• Hammarby sjöstad är en av tre stadsdelar i Stockholm där det i sommar mäts hur träd och grönska påverkar temperaturen inomhus och ute.

• Forskning visar att det kan skilja över 20 grader på olika husväggars yttemperaturer beroende på om det finns träd i närheten eller inte.

• Undersökningen görs av KTH i samarbete med Stockholms stad och den icke-vinstdrivande intresseorganisationen Electricity.

• Du som bor och arbetar i Sjöstaden kan bidra till forskningen genom att rapportera dina upplevelser av värme på den här webbsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.