Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbundet i Stockholm är nöjda med att avtalet lyfter in en viss arbetstidsförkortning, men säger att man fortsätter strida för bättre villkor. Foto: SVT

Vårdförbundet i Stockholm: Vi har kommit en bit på väg

Uppdaterad
Publicerad

En viss arbetsförkortning införs. De knappt 400 anställda från kliniker och mottagningar som nyss varit i strejk återgår i arbete. Ordförande för Vårdförbundet i Stockholm är mest nöjd med opinionsframgångarna som strejken enligt facket inneburit för vårdpersonalens krav.

Vårdstrejken är avblåst och det innebär för vårdens organisation i Stockholm en lättnad inför sommaren. Alla parter i konflikten har accepterat medlarnas bud som innebär arbetstidsförkortningar för fler anställda.

– Vi har kommit en bit på väg, men det är alltid ge och ta i förhandlingar, säger Emma Johnsson, ordförande i Vårdförbundet avdelning Stockholm.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Olika arbetstidsförkortning beroende på nattarbete

− Parterna är överens om en kortare arbetstid på två timmar per vecka för vissa medarbetare som arbetar delvis natt. Det kommer bli en utmaning för arbetsgivarna, men bedömdes nödvändigt för att få till ett avtal och få stopp på konflikten, säger Sten Nordin, vice ordförande SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse i ett pressmeddelande.

Löneavtalet innehåller en angiven nivå och avtalsförändringarna är i linje med märket på 3,3 procent.

Från Vårdförbundet i Stockholm påpekar Emma Johnsson att avtalet man skriver på är ettårigt och att facket ser framför att man kommer att ta fortsatt strid för ytterligare arbetstidsförkortning.

– Vi behöver gå lite till, men vi har medvind i det här, säger hon.

Chefläkaren i region Stockholm är ”lättad”

– Jag är lättad av att parterna nu är överens och att strejken och blockaden är över. Det är ansträngt på flera håll inom vården i Region Stockholm och nu får vi möjlighet att återgå till den planering som vi haft för sommaren, säger chefläkare Johan Bratt i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet