Sveriges regering har satsat 36 miljarder på att företag och industrier som förbränner grenar, löv och annan biomassa, ska börja fånga in koldioxid från sina skorstenar. Det går ut på att göra om koldioxiden till flytande form, lasta det på fartyg och förvara koldioxiden antingen i berggrunden, havsbotten eller gamla uttömda oljefält. Där mineraliseras koldioxiden. Trots att tekniken att fånga in koldioxid från industrier funnits i flera decennier har den stora flaskhalsen varit var all koldioxid ska förvaras.
Värtaverket har hittat en lagringsplats
På Värtaverket i Stockholm vill man fånga in 90 procent av vad deras bioanläggning släpper ut varje år, 800 000 ton koldioxid. När SVT besöker deras testanläggning säger man att man nu har hittat en lagringsplats, och att avtal kommer skrivas närmsta månaderna. Lastningsfartyg ska frakta 800 000 ton koldioxid per år med start 2028, enligt företaget.
– Vi är ganska säkra på att vi har en lösning där vi kan lagra just våran koldioxid. Det är lagring under berggrunden i området kring Nordsjön, säger Per Ytterberg, projektledare för bio-CCS-anläggningen på Värtaverket i Stockholm.
Projektet har tidigare tampats med förseningar. Egentligen skulle allt vara igång 2025. Enligt Värtaverket har man väntat på ett statligt stöd för att ha råd med investeringen av anläggningen, transporten och lagringen. Det är något man räknar med att få vid årsskiftet.
– Vi kommer att kontraktera en lagringsplats inom dom närmsta månaderna, försäkrar Per Ytterberg.
Regeringen ger ut stöd på totalt 36 miljarder kommande 20 åren för bio-CCS, med start vid årsskiftet.