Peter Åkerbäck är doktor inom religonshistoria vid Stockholms universitet och har under flera år studerat Jehovas vittnen.
Hur skulle du beskriva Jehovas vittnen?
– Som ett kristet samfund, till stora delar. Men understryka att de skiljer sig för att de inte vill närma sig samhället.
Varför vill de utesluta sig?
– De är ganska apokalyptiska, det vill säga att de anser att den sista tiden är ganska nära, och det här draget har man bevarat sen man bildades i mitten av 1800-talet. Det här är en väldigt stor del av tron, och då är man intresserad av andra delar av samhället där man inte delar den här uppfattningen.
Skillnader i könsroller
Genom sin forskning har Åkerbäck kunnat se att det finns skillnader i könsrollerna, men ingenting som sticker ut jämfört med andra typer av trosamfund.
– Det är ju traditionellt på det sätt att mannen är mer styrande i familjen. Men det är ju så att när man är i församlingen så uppfattar man inte det här som något problem eller liknande, det är så det ska vara, säger han.
Peter Åkerbäck har i sin forskning samtalat med många ungdomar som både valt att stanna i Jehovas vittnen men också de som lämnat. Och där ser svaren annorlunda ut kring frågan om våld i församlingen.
– De som lämnat kan berätta om hur de fått en örfil, eller agats som det heter, medan de som stannat kvar säger att det inte finns någon typ av våld, säger Åkerbäck och fortsätter.
– Men det är väldigt svårt att prata generellt om Jehovas vittnen eftersom de är såpass stora, så det här kan också variera.
Inte en sekt
Kring frågan om Jehovas vittnen är en sekt eller inte är svårbesvarad enligt Peter Åkerbäck.
– De är ett regisrerat trosamfund i Sverige, så nej, de är inte en sekt. Men de har sektliknande drag, exempelvis att de vill utesluta sig från samhället.
SVT Uppsala har varit i kontakt Jehovas vittnen gällande de anklagelser som riktats mot dem. Församlingen har dock valt att inte ställa upp på en intervju. Däremot svarar de i ett mejl:
”Vi upplever inte alls att det finns klagomål från kvinnor om att de 'måste följa männens order', skriver de i ett mejl från avdelningskontoret i Skandinavien.”
”Men vi beklagar om någon känner sig ledsen över att ha blivit felaktigt behandlad”, skriver de.