Helena Löfgren arbetar med människor som tagit sig ur sekter. Foto: Arkiv/SVT

Psykoterapeuten: ”Det finns väldigt ofta en patriarkal struktur”

Publicerad

Pyskoteraputen Helena Löfgren arbetar med att hjälpa människor som tagit sig ur sekter och slutna församlingar, och hon kan se en skillnad i hur könsrollerna ser ut.

Helena Löfgren har själv varit med i den så kallade Moon-rörelsen som ung, men idag arbetar hon med att samtala med sektavhoppare och personer som befunnit sig i liknande situationer. Genom hennes samtal har hon kunnat se ett mönster i hur könsrollerna är fördelade i religiösa sekter, församlingar och samfund.

– Det finns väldigt ofta en patriakal struktur, där männen är ledare i församlingen. Sen finns det fall när kvinnor också är ledare, men rent generellt så är det mycket vanligare att det är män, säger Helena Löfgren, psykoteraput.

Hur kan det påverka kvinnorna?

– Det blir en dimension av att kvinnorna blir fysiskt och sexuellt kränkta på ett annat sätt än vad männen blir, säger hon.

Manipulation och kontroll

Enligt Helena Löfgren så dras inte personer till slutna församlingar eller sekter, utan det handlar om att man blir manipulerad.

– Man träffar någon som man tycker verkar vara väldigt trevligt, och på den vägen är det. Man blir manipulerad och kontrollerad in i sånt här, säger Helena Löfgren.

Hur svårt är det att ta sig ur?

– Det kan vara väldigt svårt. Man kan förlora hela sitt sociala liv och sammanhang genom att gå ur, och i vissa fall kan man också vara rädd för vad konsekvenserna kan bli.

Ofta talas det om sekter när det kommer till olika typer av församlingar, men det är svårt att ge en exakt definition på vad en sekt egentligen är.

– Forskare är inte helt ense i den här frågan, men det man kan säga är att hela kärnan av det hela man tar bort en persons möjlighet att göra fria informerade val. Det handlar alltså inte om tro, utan om man kan göra ett fritt val eller inte, säger Helena Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.