Foto: SVT/David Forsell

Uppsala kvinnojour – Sveriges enda kvinnojour som arbetar med spirituellt våld

Uppdaterad
Publicerad

Begreppet spirituellt våld handlar om att män använder sin tro eller religion för att utöva våld mot kvinnor. Detta är Uppsalas kvinnojour ensamma om att arbeta med som begrepp i hela Sverige.

– Kvinnor i ett religiöst kontext har svårare att ta sig ur våldet, säger Susann Stambolidou Tellebo, verksamhetschef för Uppsala kvinnojour.

Spirituellt våld mot kvinnor är våld som motiveras genom religion eller ens tro. Exempelvis att man har rätt att använda våld för att det står så i bibeln, koranen eller någon annan helig skrift.

– Uppsala är en stad där vi har väldigt många olika typer av religiösa samfund, och vi kan se se att vi får in kvinnor till kvinnojouren som är våldsutsatta och befinner sig i ett religiöst kontext, säger Susann Stambolidou Tellebo, som är verksamhetschef för Uppsala kvinnojour.

Enligt Susann Stambolidou Tellebo handlar det inte om någon specifik religion, utan att man använder tron för att manipulera och kontrollera. Och ofta ser hon att männen har tolkningsföreträde när det kommer till just tron.

– De kan säga saker som inte finns i ens tro, men gör det för att rättfärdiga sitt våldsutövande. Det är väldigt problematiskt, säger hon.

Extra svårt för kvinnor att ta sig ur våldet

Det är ofta väldigt svårt för kvinnor som är våldsutsatta att ta sig ur våldet, men i de fall där spirituellt våld förekommer är det extra svårt, menar Susann Stambolidou Tellebo.

– Man kan ta en sådan enkel sak som en skilsmässa. Hon tänker att hon inte får skilja sig, att hon är gift för livet. Men samtidigt känner hon att hon mår jättedåligt och är våldsutsatt. Då blir det som en inre strid mot sig själv. ”Hur får jag ihop min religiösa övertygelse med den andra sidan där jag mår jättedåligt?”.

Men det är inte bara våldet som spelar roll, enligt Sambolidou Tellebo.

– Man kan förlora så otroligt mycket, det sociala sammanhanget, familj. Det är väldigt mycket som står på spel för att lämna, eftersom hon ju gör det hon verkligen inte får göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.