Foto: TT

Fler fuskare mister resultat i högskoleprov

Publicerad

Ytterligare 40 personer som fuskat på högskoleprovet mister sina provresultat, har Universitets- och högskolerådet (UHR) beslutat. Antalet studenter som har eller kommer att stängas ute från sin högskoleutbildning stiger därmed till över 60.

Samtliga 40 skrev provet våren 2017. Enligt UHR har 29 av de 40 kommit in på en högskoleutbildning på sitt resultat från högskoleprovet. Studenterna, som alltså antagits på olaglig grund, finns vid universiteten i Göteborg, Lund, Stockholm, Umeå, Uppsala och Örebro. Vidare vid Karolinska institutet och Linnéuniversitet.

– Vi är helt övertygade om att lärosätena kommer att återkalla deras antagningsbeslut, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding.

Tidigare har minst 33 studenter som fuskat sig till en studieplats fått lämna sin utbildning enligt lärosätenas egna uppgifter som TT tidigare redovisat. Med dagens beslut kommer antalet utestängda alltså att stiga till 62. Som tidigare handlar det om platser på högstatusutbildningar.

– Läkarutbildning, socionomutbildning, psykologutbildning — alltså prestigefyllda utbildningar, säger Karin Röding.

Fler beslut snart

En bra prestation på högskoleprovet är nästan ett måste för att knipa en plats på de mest eftertraktade högskoleutbildningarna, och särskilt om betygen inte genomgående är A. En del har betalat dyrt för att försäkra sig om ett bra provresultat. Fusk har alltså blivit business.

Om inte annat stod det klart när personerna bakom firman HP-hjälpen samt 23 som köpt firmans tjänster dömdes i tingsrätten tidigare i år. Därefter har fler åtalats. De 40 som nu blir av med sitt provresultat fanns i fuskleverantörens kundregister.

Sedan 2015

Redan 2015 fick UHR de första signalerna om organiserat fusk, med följd att 42 personer fick sina prov underkända med omedelbar verkan. Men först året därpå blev konsekvenserna mer kännbara: det blev brottsligt att använda otillåtna hjälpmedel (som små öronsnäckor i vilka de rätta svaren förmedlas) och fuskare sattes i provkarantän i två år.

Ingen av de 40 som nu mister sitt provresultat blir utestängda från provet i två år. Anledningen är att preskriptionstiden på två år gått ut. Däremot har polis och åklagare kännedom om personerna sedan 2018.

UHR utreder ytterligare ett 80-tal fall av misstänkt fusk. Beslut om dessa fattas i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.