• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

man och kvinna på torg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Andersson (M) och Stefan Hanna (UP) har, inte helt oväntat, helt olika åsikter om folkomröstningen. Foto: David Rydell/SVT

Flera partier uppmanar att rösta blankt – får kritik: ”De förlöjligar och saboterar”

Uppdaterad
Publicerad

Flera partier anklagas för att försöka sabotera söndagens folkomröstning. Det menar Stefan Hanna (UP) som är kritisk till flera partier uppmuntrar Uppsalaborna att rösta blankt.

– Det är magstarkt och liknar Trumps retorik, säger Jennie Claesson (L), som uppmuntrar till blank-röst.

Söndagen 9 juni går Uppsalaborna till vallokalerna för att rösta två gånger. Utöver EU-valet är det även en folkomröstning där du som Uppsalabo ska ta ställning till:

Ska Uppsala kommun i översiktsplanen lätta på bebyggelseutvecklingen i Uppsala stad genom att planera för fler bostäder i tätorterna längs tågspåren Ostkustbanan (Storvreta, Vattholma och Skyttorp) och Dalabanan (Vänge och Järlåsa)?

Folkomröstning Uppsala

Den omdiskuterade folkomröstningen har fått kritik ända sedan den klubbades och tjafset partierna emellan fortsätter även nu med bara dagar kvar till valet.

– De försöker sabotera hela folkomröstningen, säger Stefan Hanna (UP), kommunalråd.

Nekar till sabotage inför folkomröstningen

Han syftar på Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som alla uppmuntrar en blank röst.

Stefan Hannas kritik slås inte oväntat tillbaka.

– Det är verkligen magstarkt att säga att vi saboterar folkomröstningen. Likt Trumps retorik är det alla andra som har fel och bara Stefan Hanna som har rätt. Att rösta blankt är ett svarsalternativ precis som de övriga alternativen, säger Jennie Claesson (L).

Partier kritiska till frågeställningen

Även Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna slår tillbaka mot kritiken.

– Vi delar inte alls den kritiken. Att rösta ”blankt” är ett av tre alternativ i folkomröstningen, säger Ehsan Nasari (C).

– Jag är upprörd över Stefan Hannas och UP:s argumentation. Vi anklagas för att ”ljuga” och ”håna demokratin” då hela folkomröstningen är dålig hushållning med den dyrbara demokratin. Uppsala behöver ett nytt styre och det vill vi uppmana folk att markera genom att rösta blankt i den meningslösa folkomröstningen, säger Jonas Segersam (KD).

– Den är fullständigt befängd, han har fullt upp med att försöka rädda ansiktet. Jag tror att den här folkomröstningen blev pinsamt dålig, mycket sämre än han hade förväntat sig, säger Kent Kumpula (SD).

Man på gata i stad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan i folkomröstningen har varit omdebatterad och kritiserad. SVT:s reporter försöker guida dig igenom den. Foto: Pontus Stark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Uppsala

Mer i ämnet