Reportern sitter i en park och pratar med en man klädd i en svart jacka. Det går inte att se mannens ansikte.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Noah” berätta om hur hans vardag påverkas av antisemitism. Foto: Kristian Östlund/SVT

Judiska Uppsalabor vittnar om ökat hat: ”Rädd för att identifiera sig som judisk”

Publicerad

Judiska Uppsalabor upplever att hat mot judar ökat sedan upptrappningen av konflikten i Mellanöstern den sjunde oktober i fjol.

– Folk hör att jag är jude och skyller på mig som att jag vore Israels regering, berättar ”Noah” som vill vara anonym.

Judar i både Sverige och Europa upplever mer antisemitism sedan terrorstämplade Hamas attack den sjunde oktober och konflikten i Mellanöstern eskalerade, enligt enkätstudier av Göteborgs universitet. Att antisemitismen ökar bekräftas även av en studie från EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA).

SVT har varit i kontakt med fem judiska personer i Uppsala som upplevt en ökad hotbild på grund av sin judiska tillhörighet. Samtliga vill vara anonyma.

Krig mellan Israel och Hamas

– Det är sorgligt att säga, men i nuläget känner man sig rädd att identifiera sig som judisk, säger en kvinna SVT Uppsala talat med.

I klippet: hör Uppsalabon ”Noah” berätta om hot han upplevt i vardagen.

Så bevakar SVT Mellanöstern

SVT har i uppdrag att rapportera olika perspektiv av konflikten i Mellanöstern och tar inte ställning. Läs mer om hur SVT rapporterar konflikten här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet