Det var under torsdagseftermiddagen som hälsoinspektörerna vid Uppsala kommun fick larmet om att det polska köttet från sjuka kor hade tagit sig till Uppsala, och allt har ätits upp. 14 kilo serverades på en restaurang. Livsmedelsverket, som är en översynsmyndighet, håller nu på att kartlägga och samla in information om köttet.
– Vi arbetar med att få bort det här köttet från marknaden, men tyvärr åts det upp i Uppsala innan vi kom åt det, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Hur vanligt är det att den här typen av kött tar sig ut?
– Det händer då och då. Att vi får vetskap att företag gravt går runt lagstiftningen och den här typen av livsmedel når ut till konsumenter. Ja, det är sånt som händer, säger Louise Nyholm.
Vägen till Uppsala
Köttet kunde spåras till Uppsala genom en spårning som Stockholms stad har gjort. Livsmedelsverket kan dock inte kommentera exakt hur man spårat det.
– Jag kan inte kommentera enskilda delar i en spårning, men man gör det här för att köttet inte ska hinnas ätas upp, men nu blev det inte så, säger Louise Nyholm, från Livsmedelsverket.
Kommer ni ändra på era riktlinjer eller regelverk efter detta?
– Vi som översynsmyndighet följer våra regelverk som är utformade för att hantera den här typen av situationer, jag vet inte vad vi skulle kunna göra bättre i det här läget, säger Louise Nyholm.