Kvinna ser ut genom fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia levde i en våldsam relation i 15 års tid – hör mer om samtalsstödet från Uppsala kvinnojour som förändrade hennes liv. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Våldsutsatta Sofia oroas över kortade telefontider: ”Var min största trygghet”

Publicerad

Hot, kränkningar och våld – Sofia har överlevt 15 år av våld i nära relation. Kontakten med kvinnojourens stödtelefon i Uppsala blev räddningen.

– Det gör mig orolig att de behöver korta telefontiderna nu, säger hon.

För tre år sedan kom Sofia, som egentligen heter något annat, i kontakt med kvinnojourens stödtelefon. Det var det första steget ut ur den våldsamma relation hon levt i under de senaste 15 åren.

15 år av slag, psykisk och sexuell misshandel, berättar hon.

Mäns våld mot kvinnor

Kort efter telefonkontakten med Uppsala kvinnojour placerades hon på deras skyddade boende.

– Jag valde att lämna relationen när det blev fara för mig och mina barns liv. Kvinnojouren fanns då där för mig och de lyssnade till skillnad från andra instanser jag har varit i kontakt med, säger hon.

”Färre kommer söka hjälp”

Stödet hon fått av Uppsala kvinnojour har betytt mycket för Sofia. Att verksamheten nu säger upp anställda och minskar öppettiderna för stödtelefonen från 30 till åtta timmar per vecka, till följd av minskade bidrag, oroar henne.

När SVT träffar Sofia för andra gången i slutet av mars berättar hon att hennes tidigare partner har släppts och fått byta fängelset mot en fotboja.

– Jag har mått väldigt dåligt och behövt mer stöd på grund av det. Att man nu måste dra ner på bemanning och telefontider kommer att påverka både mig och andra våldsutsatta kvinnor, säger hon och fortsätter:

– Jag är rädd att färre kvinnor kommer att söka hjälp.

Hör mer om Sofias historia i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet