Tre personer sittande runt ett bord i ett bibliotek, med en whiteboard och datorer framför sig. Böcker står på hyllor i bakgrunden, och det finns fönster som släpper in naturligt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De tre studenterna träffas i Säffle för att studera tillsammans, men också för att diskutera och umgås. Foto: SVT/ Elin Johansson

I Säffle utbildas nya lärare – på distans

Publicerad

På lärcenter i Säffle studerar tre tjejer nu sin femte termin på lärarutbildningen, som de läser på distans via Karlstads universitet.

– Vi hjälper och stöttar varandra, både i skolämnena och om någon mår dåligt. Det är en liten privat grupp, men det känns som något större, som en familj, säger Hoda Bayati.

Leyla Ghasemlou flyttade till Säffle från Gävle inför terminsstarten. Hon var inte helt medveten om att hon hade sökt till en distansutbildning och övervägde att byta. Nu har hon jobb och bor tillfälligt i Säffle – och hon ångrar inte att hon fortsatte på distans.

– Jag hade inte bra lärare när jag var ung. Jag kände aldrig att jag fick den hjälp och det stöd jag behövde för att komma någonstans i livet. Nu kan jag bli den läraren som jag själv aldrig fick, säger Leyla Ghasemlou.

Allt färre vill bli lärare

Olika fördelar med distansutbildning

Hoda, Leyla och Natalie studerar på distans både för att underlätta för familjelivet och för att slippa pendla till Karlstad, men också för att kunna jobba extra.

– Det funkar bra. Jag lär mig mycket av att diskutera, och det är inte alltid lätt när en lärare har föreläsning på Zoom. Men det spelar ingen roll, jag har bra diskussioner med kompisarna på plats, säger Natalie Niklasson.

Starta klippet för att höra mer om varför Hoda, Leyla och Natalie vill studera på distans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt färre vill bli lärare

Mer i ämnet