En lärare står framför en klassrumsmiljö med barn som sitter vid bordet. En elev har räckt upp handen för att ställa en fråga. Rummet är ljust och har väggkonst i form av barnteckningar i bakgrunden. Grundskolelärare, lärare, varför bli lärare?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Thelander är läraren som älskar sitt jobb på Skattkärrsskolan strax utanför Karlstad. Foto: SVT/Ulrica Olsson

Trots svartmålat yrke – läraren i Karlstad älskar sitt jobb

Publicerad

Läraryrket målas ofta med svarta färger. Stök och stress, dåliga löner och personalbrist.

Men det finns en annan sida. Och det finns de som älskar sitt jobb som lärare.

– Det är en ära att man får vara med någon en liten bit i livet, säger Johanna Thelander, lärare i Karlstads kommun.

Johanna Thelander är lärare i årskurs 1 till 3 på Skattkärrsskolan. Hon har jobbat som lärare i 13 år och tycker att hon har världens bästa jobb.

– Det är kreativt och föränderligt att vara lärare, vilket är väldigt utvecklande. Dessutom är det en ära att få vara med någon en liten bit i livet och fokusera på deras utveckling, säger hon.

Allt färre vill bli lärare

Aldrig ångrat sitt yrkesval

Först tänkte hon bli socionom, men sedan ändrade hon sig och valde läraryrket, något hon aldrig ångrat.

– Nej det har jag nog inte. Det är klart att det varit perioder med ökat stresspåslag, men jag har aldrig kommit på något som skulle passa mig bättre.

Men hon tycker det är oroande att lärarutbildningen inte fyller sina platser och att en del av dem som kommer in har låga betyg.

– Om man har ett yrke där du ska utbilda andra, är det ju inte helt fel om du kan en del själv. En lärarutbildning kan inte kompensera allt. Sedan finns det förstås andra egenskaper som är viktiga för en att vara en bra lärare också, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt färre vill bli lärare

Mer i ämnet