Risken för ras, skred och översvämning har ökat med det förändrade klimatet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Risken för ras, skred och översvämning har ökat med det förändrade klimatet Foto: SVT

Klimatförändringen ökar risken för ras och skred

Uppdaterad
Publicerad

Ovädret Hans sommaren 2023 visade hur sårbart samhället är vid skyfall, något som kan bli vanligare i framtiden. SGI har sedan tidigare identifierat tio områden som riskerar att drabbas av ras, skred och översvämning, Norra Vänerområdet är ett av dem.

Det förändrade klimatet, där både skyfall, översvämningar och extremtorka kommer att bli vanligare gör att SGI, Sveriges geologiska institut vill utveckla en ny metodik för att bättre anpassa arbetet med att förebygga skred och erosion. Därför startas nu en förstudie där tio särskilda riskområden för ras, skred och översvämning deltar, bland andra åtta värmländska kommuner.

Tanken med projektet är att hitta bra sätta att kommunicera och samverka för att höja kunskapsnivån hos kommuner och andra som arbetar med ras- och skredfrågor. Kunskap som sedan kan spridas till andra kommuner runt om i landet. Även länsstyrelsen är en viktig samarbetspartner för SGI.

Klimat

–Vi ser fram emot att delta i förstudien tillsammans med länets kommuner. Värmland är ett riskutsatt län när det gäller naturolyckor, framför allt skred och ras. Vi hoppas att detta projekt kan bidra till ökad kunskap, förståelse och på sikt åtgärder som resulterar i ett säkrare Värmland,  säger Emma Spak, länsråd vid Länsstyrelsen i Värmland.

Regionrådet Emma Spak berättar i klippet vad det här betyder för Värmland.

Kommuner som är ingår i riskområdet Norra Vänern:

Hagfors

Sunne

Munkfors

Forshaga

Kil

Karlstad

Grums

Hammarö

Följande riskområden för ras, skred, erosion och översvämning har identifiererats i tio riskområden:

Västkusten – Göta älvdalen

Mälardalen- Stockholm

Skåne-Hallandskusten

Mellersta Norrlandskusten

Norra Vänerområdet

Blekinge-Kalmarkusten

Södra Vätternområdet

Östgöta-Sörmland

Mellersta Dalälven

Jämtlandsfjällen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet