Foto: TT

Värmland nominerar Magdalena Andersson som ny S-partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Värmland vill se Magdalena Andersson som ny partiordförande efter Stefan Löfven. Det klubbades igenom under ett distriktsmöte under söndagskvällen.

”Det är inte lätt, men rätt.”

Så lät det när Stefan Löfven meddelade sin stundande avgång som partiledare för Socialdemokraterna under sitt sommartal den 22 augusti. 

Veckorna som följt har kantats av spekulationer kring vem som kommer att utses som ny partiledare under kongressen i november. Nu har Socialdemokraterna i Värmland bestämt vem de vill se som ersättare.

Enhälligt beslut i distriktet

– Distriktsstyrelsen har beslutat att nominera Magdalena Andersson som ny partiordförande, bekräftar distriktsordföranden Åsa Johansson till SVT.

Enligt Johansson ska söndagens beslut ha varit enhälligt.

– Vi tycker hon är en mycket kompetent och kunnig person med stark ideologisk kompass. Vi är övertygade att Magdalena Andersson kommer kunna bli en trygg ledare inte bara för Socialdemokraterna utan för hela landet, fortsätter hon.

Tar rygg på flera S-distrikt

Distrikt som Skåne, Halland och Skaraborg har redan nominerat Magdalena Andersson som sin kandidat – och nu följer alltså Värmland samma linje.

Magdalena Andersson, 54, klev in som politiskt sakkunnig i Statsrådsberedningen 1996. 2007 blev hon inrikespolitisk rådgivare till Socialdemokraternas senaste kvinnliga partiordförande – Mona Sahlin – och sedan partiets valseger 2014 har hon varit finansminister i Stefan Löfvens regeringar.

I klippet nedan hörs de värmländska S-topparnas initiala reaktioner efter Stefan Löfvens avgångsbesked.

Ombud för varje partidistrikt i Socialdemokraterna

Nedan följer hur många ombud (röster) varje distrikt har på partiets kongress i november:

Blekinge  8  

Dalarna  13  

Fyrbodal  11  

Gotland  3  

Gävleborg  12  

Göteborg  13  

Göteborgsområdet  9  

Halland  8  

Jämtlands län  7  

Jönköpings län  12  

Kalmar län  11  

Kronoberg  7  

Norrbotten  16  

Skaraborg  11  

Skåne  34  

Stockholm  35  

Stockholms län  29  

Södermanland  10  

Uppsala län  11  

Värmland  13  

Västerbotten  17  

Västernorrland  16  

Västmanland  10  

Älvsborgs södra  8  

Örebro län  13  

Östergötland  13  

Totalt: 350 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.