400 synpunkter på Västlänken har lämnats in Foto: SVT

400 synpunkter på Västlänken

Uppdaterad
Publicerad

Över 400 synpunkter på Västlänkens miljöpåverkan hade på onsdagen inkommit till Mark- och miljödomstolen, som ska bedöma om Trafikverket får bygga Västlänken.

Den 15 februari var sista datum för den som ville lämna synpunkter på Trafikverkets ansökan om att bygga järnvägstunneln Västlänken i Göteborg. Ansökan handlar om projektets miljöpåverkan och det är Mark- och miljödomstolen i Vänersborg som nu ska ta ställning till om bygget av Västlänken uppfyller bestämmelserna i miljöbalken.

Om bygget skulle innebära en stor miljöpåverkan kommer domstolen inte att ge tilllstånd till bygget. Domstolen kan också ge ett villkorat tillstånd.

Västlänken

Många oroliga

Över 400 skrivelser hade kommit in på onsdagseftermiddagen och fler lär trilla in under kvällen.

– En del har synpunkter på projektet i sig, andra tycker hela projektet är vansinnigt och bör skrotas, säger Göran Stenman, rådman vid tingsrätten i Vänersborg.

Många är oroliga över hur deras fastigheter som ligger i närheten av den underjordiska järnvägstunneln kommer att påverkas och är rädda för att husen ska få skador under byggprocessen.

Det finns också långa myndighetsyttranden med fördjupningar i enskilda detaljer.

Trafikverket ska svara

Nästa steg är att Trafikverket får möjlighet att yttra sig om alla de 400 skrivelserna.

Först därefter kommer Mark- och miljödomstolen att genomföra sin huvudförhandling.

– Vi har vikt tre veckor i oktober för huvudförhandlingen och några veckor därefter meddelas domen, säger Göran Stenman.

Känner ni stor press på er att snabba på domen?

– Inte mer press än normalt, det är ett vanligt mål. Alla har alltid bråttom och vill ha sin dom i morgon, men det får ta den tid det tar, säger Göran Stenman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet