Under fredagsförmiddagen kom åtalet mot den misstänkte 17-åringen. Åtalet avser mord, försök till mord och grovt vapenbrott.
– Vår uppfattning är att det inte var ett planerat dåd mot polismyndigheten eller mot den specifika polismannen, säger kammaråklagare Linda Wiking under en presskonferens.
Enligt Linda Wiking hade den åtalade skjutit mot tre personer med kopplingar till ett rivaliserande gäng när den nu avlidne polisen anlände till platsen. 17-åringen ska då ha avfyrat två skott, varav det ena träffar polismannen.
– Vår uppfattning är att gärningsmannen kommer till platsen för att han ska döda tre personer som befinner sig på en innergård, säger Linda Wiking.
Vapen hittat i skogsparti
Gärningsmannen ska enligt vittnesuppgifter ha kommit till platsen och även lämnat platsen på en elsparkcykel.
Åklagaren berättar att man gjort omfattande fynd i ett skogsparti med kläder, en elsparkcykel och ett vapen som man kunnat knyta till mordet. Man har även hittat ett munskydd med gärningsmannens dna på samma plats.
– Det är det som ligger bakom åtalet, säger Linda Wiking.
Rättegången kommer att inledas 8 november och pågå i fyra dagar.
Tidigare dömd
17-åringen som suttit häktad sedan den fjärde juli och har kategoriskt nekat till brott.
Han är tidigare dömd för grov våldsbrottslighet och i ett yttrande från socialtjänsten framkommer det att 17-åringen har uppvisat ett ”normbrytande beteende” och att flera orosanmälningar har kommit in till socialtjänsten från framför allt polisen och skolan.
Under den tidiga hösten beslutade Göteborgs stad att tillsätta en haverikommission för att undersöka varför det inte gjorts mer trots varningssignaler för att stoppa unga att hamna i kriminella gäng.
Chockvåg genom landet
Det var i slutet av juni som den 33-årige polisen Andreas Danman sköts ihjäl under ett rutinuppdrag i Biskopsgården. Två dagar senare kunde en 17-åring gripas misstänkt för mordet. Under utredningen har polisen gripit ytterligare en person som misstänks för skyddande av brottsling.
Mordet på Andreas Danman sände chockvågor genom landet; politiker kallade det bland annat för en attack på det demokratiska samhället.
– Vi har misslyckats med vårt arbete och vi måste ta reda på varför, sa kommunalrådet Karin Pleijel (MP).