Besvikelse i Skövde och kritik mot kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Skövde blir utan batterifabrik och kommunledningen är besviken. Samtidigt höjs nu åter kritiska röster mot att kommunen, strax efter att Northvolt visat intresse, beslutade att snabbt lägga ned flygplatsen i Skövde. Detta för att snabbt kunna erbjuda lämplig industrimark.

Kort efter att Northvolt hört av sig till Skövde beslutade kommunen att lägga ner sin flygplats för att snabbt kunna erbjuda rätt industrimark. Det fanns ingen tid att ta fram annan mark, hette det då. Protester och initiativ till en folkomröstning följde. Idag vill kommunalrådet tona ner kopplingen mellan brådskan att lägga ner flygplatsen och batterifabriken.

– Vår ambition har inget med Northvolt och Volvo cars att göra. Vi var på den bollen redan innan, menar Katarina Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Northvolt

Namninsamling mot flygplatsnedläggning

Efter kommunens beslut i höstas startades en namninsamling av Jörgen Eliasson i försök att få till en folkomröstning om nedläggningsbeslutet. Han menar att kommunpolitikerna i Skövde agerat för snabbt och att kommunen blir lidande av att inte ha en flygplats.

– Nu blir det ännu märkligare att man har så bråttom att avveckla flygplatsen. I stället borde man ju ta ett djupt andetag och hitta en lösning som möjliggör både industri och flygplats i stället för att tjurskalligt hålla kvar vid nedläggningsbeslutet, säger Jörgen Eliasson till SVT Nyheter Väst.

Varför driver Skövde kommun flygplatsnedläggningen vidare när batterifabriken inte behöver marken? Se videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northvolt

Mer i ämnet