Häck som klippts ned i Majorna, nära Slottskogen i Göteborg och kvinna som bor i området

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nyligen 2 meter hög, nu bara drygt 15 centimeter – se skillnaden på häcken nära Slottskogen i Majorna före och efter ingreppet. Foto: SVT

Boende i Majorna rasar: Häck intill Slottskogen skars ned utan förvarning

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt väck – rejält kapad. Den gamla två meter höga oxbärshäcken vid flerfamiljshuset i Majorna i Göteborg har klippts ned till oigenkännlighet. Men de boende fick ingen förvarning och rasar nu mot tilltaget från bostadsbolaget.

– Det är på grund av trafiksäkerheten, förklarar Patrik Lundgren, Distriktschef Majorna på Familjebostäder.

Den ligger precis intill Slottsskogen, i närheten av Majvallen. Fastigheten i en del av Majorna där det stundtals rör sig mycket folk. Här bor Victoria Alasuutaribott sedan flera år tillbaka, och för henne och grannarna har häcken på innergården varit viktig på flera sätt:

– Oxbärshäcken har varit ett skydd mot insyn och vind och ett skydd för barnen som leker på gräsmattan, säger Victoria.

I juli i år skars häcken plötsligt ned. Helt utan förvarning.

– Den är nedskuren till drygt 15 cm och det beror på trafiksäkerheten, säger Patrik Lundgren, distriktschef för Majorna på Familjebostäder.

Häcken skymde sikten

Familjebostäder menar att man gått igenom de riktlinjer som finns från Göteborgs stad gällande växtlighet som skymmer sikten.

Huruvida det kan ses som en korsning eller bara väg som svänger kraftigt vid häcken som nu skurits ned i Majorna – är familjebostäder och de boende oense om.

Familjebostäder menar att oavsett vad, så är vägarna runt häcken trafikerad med in- och utfarter intill vilket gör att vägen med den kraftiga svängen kan liknas vid en korsning och att häcken skymde sikten.

Fick ingen förhandsinformation

Enligt Stadsbyggnadsförvaltningen finns vissa bestämmelser vid exempelvis korsningar och utfarter, men det kan även göras bedömningar från fall till fall.

– Det har inte varit ett problem under så många år som häcken stått där, jag förstår inte varför man skar ned den nu, säger Victoria Alasuutari.

Något de boende även riktar kritik mot är att ingen information lämnades ut på förhand till de.

– Det är beklagligt och där har vi brustit, säger Patrik Lundgren.

Växtlighet som skymmer sikten

Det är fastighetsägaren eller tomträttsinnehavaren som ansvarar för att växtlighet på tomten inte skymmer sikten eller medför andra problem för andra trafikanter eller gående runt om kring.

Det finns vissa riktlinjer för korsningar och utfarter men ibland kan även andra bedömningar göras beroende på hur vägen och området ser ut.

För hörntomter vid korsningar som gränsar mot en gata eller en cykelväg, får växtlighet vara max 80 centimeter ovan gatunivå. Detta gäller inom en sikttriangel som sträcker sig minst 10 meter åt vardera håll. Om det istället finns en upphöjd cykelväg eller trottoar intill tomten så får växtligheten inte vara högre än 70 centimeter.

Källa: Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.