”Upploppen hade kunnat minskas” – integrationspolisens kritik mot polisarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Integrationspolisen Ulf Boström ser upploppen runt om i Sverige som ett underbetyg för polisens aktuella arbetssätt. Men, Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg håller inte med.

– Våra områdespoliser är mycket mer effektiva idag.

Flera polismän från Storgöteborg har fått åka och förstärka i arbetet mot upploppen i Malmö och Linköping.

– Jag pratade med en som precis kommit hem från Malmö nu i eftermiddag och han var helt slutkörd, det är inga maskiner vi talar om, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Våldsamma upplopp i Sverige

Han tar det som intäkt för att poliserna behöver bli fler.

– Som det är nu tvingas vi flytta runt personal i hela landet vid såna här händelser och det är inte rimligt.

Regeringens mål är att ha 10 000 fler poliser i slutet av 2024. 250 av dem kommer att placeras i Göteborg – i första hand som områdespoliser. Men Erik Nord hade velat se fler.

– Idag är vi 1250 poliser, och som jag ser det behöver vi vara 1500 till.

Integrationspolis kritisk

Men det finns de som menar att själva upploppen är ett underbetyg för polisens arbete. Ulf Boström, integrationspolis i Göteborg och som också sitter som politisk vilde i Göteborgs kommunfullmäktige och tidigare var aktiv i Demokraterna, är en av dem:

– Vi har haft demokrati i hundra år och på tio år har vi blivit det land som har mest skjutvåld i Europa, vi måste ställa oss den frågan då – gör vi rätt saker från det offentliga. Polismyndigheten har ett stort ansvar att ställa till rätta det som har gått galet.

Han anser att det tidigare systemet med kvarterspoliser som jobbade lokalt och kände invånarna bättre hade fördelar. Men Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, håller inte med om det.

– Jag och Ulf var poliser samtidigt och dagens områdespoliser är mycket mer effektiva än kvarterspoliserna var. De har tillgång till information som vi snappar upp genom underrättelseverksamhet som till exempel Encrochat och kan lagföra folk i högre utsträckning samtidigt som de jobbar kontaktskapande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet