En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en livlig butik med varuhyllor och kunder som handlar, och skyltar ovanför med olika avdelningar. Den högra sidan visar en person med mörk tröja

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kevin Hrustic söker jobb åt sina tonårsbarn och tror inte det ger en negativ effekt på arbetsgivare. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: SVT/Privat

Kevin från Göteborg söker jobb åt sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Att föräldrar tar en aktiv roll i sina barns jobbsökande är vanligt. Det vittnar matbutiker, kaféer, och gymkedjor om. Kevin Hrustic från Göteborg hjälper sina barn med att skriva CV och lägga ut annonser.

– Det är en bra och positiv sak att barnen kommer ut, säger han.

Det är inte ovanligt att föräldrar söker jobb åt sina tonårsbarn, en av dem är Kevin Hrustic från Göteborg. Det är så pass viktigt för honom att hans 17-åriga son och 18-åriga dotter lär sig av utmaningarna på arbetsmarknaden att han gärna ställer upp.

– Det är en bra och positiv sak att barnen kommer ut. Det händer så mycket runtomkring oss i samhället. Det är många barn och ungdomar som förstörs, säger han.

Texten fortsätter efter chatten.

Hur ser du på att föräldrar söker jobb åt sina barn?

Börje • De är väl inget nytt har förekommit jämt hur kan någon va förvånad över det. Som vanligt tycke och smak eller som baken delad

Pinnat inlägg

Det är inte ovanligt att föräldrar söker jobb åt sina barn – och i vissa fall vill de till och med följa med på sina barns anställningsintervjuer. Vad tycker du? Är det en bra eller dålig idé att föräldrar söker jobb åt sina barn? Dela gärna med dig i chatten!

Emil • Varför är de unga så osäkra? Det är en naturlig reaktion på att kraven har höjts så mycket på vad som förväntas av unga idag. Allt löser sig inte bara för att man försöker. Risken är stor att man misslyckas när man gör sitt bästa och så kanske det inte var förr.

Ömsesidigt • Inte ovanligt att arbetsgivaren anlitar ett rekryteringsföretag för intervjun. Då är det ju heller inget problem om arbetssökaren skickar en representant. Det får ju vara lika på bägge håll, liksom.

Holmsundsbo • Att som föräldrar fråga runt och pejla intresse för att anställa ens barn är väl helt OK. Därefter ska förstås ungen själv ta kontakten, skicka in handlingar (som man kan hjälpa till med på hemmaplan) och gå på intervjun.
På det sättet ungen kanske slipper åka på en massa nej när den letar själv, om denna är lite mer osäker.

Randy • Jag tycker det är positivt bra att föräldrar bryr sig

Birgitta • På min tid skulle det ha varit pinsamt. Åh andra sidan hade man kontakter. Idag när skolkompisar inte bor i närheten på grund av att man väljer skolor långt ifrån där man bor så blir det inte naturligt att känna nån som känner nån på den arbetsplats man söker jobb. Jag uppfattar det som är nu om föräldrar följer med är att de vill visa sin status.

Tuff arbetsmarknad • Arbetsmarknaden är tuff! Kanske föräldrar ändå måste ha en viss koll så att barnen inte far illa på arbetsplatsen och att anställningsvillkor och löner ska vara som de ska?

Tommy. • Det är en välldigt stor skillnad på att hjälpa sina barn att skriva ett CV och hjälpa dom att komma till en anställningsintervju. Men att följa med på själva intervjudelen och föra sitt barns talan är en annan sak.

Jag har själv haft yngre som har haft sina föräldrar som har kört dom till intervjun och de har väntat i bilen.
Skulle jag få någon som vill ha med sin förälder med in på själva intervjun kommer de troligen inte heller bli anställda.

Gun • Varför är de unga så osäkra...det beror troligtvis inte på dem själva, utan att de sedan barnsben varit tvungna att klara sig själva. Problemet är dock att de aldrig känt sig trygga, och det ger en osäkerhet som verkar synas och märkas när de borde vara rätt vuxna.
Barn av idag har det svårt med självkänslan och kanske behöver en del ungdomar stöd. Men det borde bara ett stöd, inte en förälder som tar ungdomens roll i att söka jobb.
"Man klarar mer än man tror" låt ungdomen försöka själv, i och med det , stärks självkänslan. Går det inte som tänkt, så lär man sig. Det är i sådana situationer som stöd måste ges, genom prat och kanske hjälp med att förbättra cv.

Rodrigo • Jag tror att det viktigaste förstå i den här frågan är VARFÖR föräldrarna involverar sig så mycket i sina barns intervjuer.
Jag kan ju bara utgå ifrån mina egna föreställningar.

Micke • Jag är teamlead och har anställt en del folk. Om två kommer till intervju, men en har sin förälder med sig, blir hen ganska så snabbt utsållad.

Minska riskerna för kriminalitet

Sedan i somras har Kevin och hans tonårsbarn aktivt sökt efter jobb, men ungdomarna är fortfarande arbetslösa.

Kevin Hrustic vill säkra att hans barn kommer in på rätt bana i livet. Och att unga kommer ut i arbetslivet tror han kan minska riskerna för att de istället hamnar i kriminalitet.

Söka sina egna jobb

Att Kevin söker jobb åt sina barn istället för att de själva gör det, tror han inte ger en negativ effekt hos arbetsgivare.

– Jag tror inte det skulle vara något fel med att jag ringer och säger att jag presenterar min dotter istället för att hon presenterar sig själv.

Butikschef Fredrik Fast ser däremot problem med att barn och ungdomar inte söker sina egna jobb.

– Ska man jobba så ska man ta ett visst ansvar och då bör man kunna ta ansvaret att man också söker jobbet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.