På fredagen presenterade regeringen nytt uppdrag om adhd. Läkemedelsverket ska bland annat se över om fler läkare kan skriva ut läkemedel.
– Med kraftigt ökad diagnosticering skapar det ett enormt tryck på verksamheterna och långa köer för patienterna. Vi vill se över möjligheterna att fler läkare ska kunna skriva ut adhd-läkemedel, säger säger socialminister Jakob Forssmed (KD).
Underlaget är en rapport från Socialstyrelsen som visar att antalet diagnoser bland barn och unga har ökat med runt 50 procent under åren 2019 till 2022.
Svårt att möta behovet
BUP:s regionala utredningsmottagning för adhd och autism i Göteborg öppnades för ett år sedan och siktar på att utreda 600–800 barn per år. Ett kraftigt inflöde av patienter gör dock att familjer får vänta längre på insatser.
– De är många fler som söker vår hjälp än som vi kan hjälpa. Det innebär att det blir länga väntetider för familjer, säger Sara Lundqvist, sektionschef och medicinskt ledningsansvarig inom barn- och ungdomspsykiatrin i Göteborg.
Tidigare insatser kan avlasta psykiatrin
Men det är inte bara enklare regler för förskrivningen av adhd-läkemedel som kan hjälpa fler unga, enligt BUP. Föräldrautbildningar, känsloskola, tonårskurser och andra stödinsatser skulle kunna hjälpa fler tidigare och det skulle kunna erbjudas av primärvård och skola.
– Om vi kan få fler av de tidigare insatserna är det möjligt att inte lika många skulle behöva komma hit till oss i psykiatrin och få en diagnos, säger Sara Lundqvist.
På utredningsmottagningen i Göteborg jobbar man också med att digitalisera och översätta informationsmaterial till olika språk för föräldrar.