enkät om kollegor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isabelle Bringnäs och Filippa Gerhardsson är överens om att bra kollegor är viktigare än en bra chef. Foto: SVT

”Man kan inte ta bort sina jobbarkompisar”

Uppdaterad
Publicerad

Till SVT säger folk på stan i Göteborg att bra jobbarkompisar är viktigare än en bra chef. Bland annat eftersom de kan stå för peppen på arbetsplatsen.

– Man behöver känna sig taggad när man kommer till jobbet, säger inredningsdesignern Filippa Gerhardsson.

På Kungsgatan i Göteborg var det fler som röstade för bra kollegor än för en bra chef. Men en hel del svarade också båda, eller hade svårt att välja.

– Chefen är ju alltid viktigast... men nej, man kan ju inte ta bort sina jobbarkompisar, sa Camilla Hennemann, som jobbar för ett IT-konsultföretag.

Är relationen till chefen eller kollegorna viktigast?

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten för i dag. Tack för era svar!

Pinnat inlägg

Enligt en ny västsvensk studie är det viktigt att ha en bra relation till chefen för att trivas på jobbet. Det är till och med viktigare än relationen till kollegorna.

Håller du med? Är relationen till chefen viktigare än den till dina kollegor, eller är det enligt dig tvärtom?

Varför kan det inte få vara som det är om det fungerar bra? • Stress är nog många som upplever idag. Idag ska vi göra "allt" och gärna lite till. Och vi ska ständigt bli bättre. Och vi ska ständigt förändra saker fast de är bra. Och en chef som är som en propeller är inget som man önskar sig.

Sara • Lunch ute över 100 kronor eller matlåda? Schema med helg och kvällsjobb eller flextid och jobba hemma? Bra lön eller dålig lön? Det är något vi borde prata om!

Jill • En bra chef uppmuntrar till både öppenhjärtig atmosfär och att som chef kunna ta emot konstruktiv kritik. En sådan chef påverkar också trivseln på arbetsplatsen. Ordning och reda är viktigt, och att det är en verkligt kompetent person. Tyvärr är det sällan man får en sådan chef, vet bara en i mitt arbetsliv som stämmer in på ovanstående kriterier.

Att trivas på arbetet så viktigt för oss alla! • Det är nog svårt att skilja på själva arbetet, kollegor och chef. Eftersom det i de flesta fall samverkar. Men nog märks det när man byter chef, kollegor slutar och nya börjar. Ibland blir det bättre, ibland sämre ... Det kan till och med kännas som om man byter arbete. Man söker inte bara ett arbete utan man får också ett socialt sammanhang som man trivs olika bra med. Och trivs man inte ska man försöka att byta till något man trivs med. För trots allt är det många timmar som vi arbetar idag.

Lars • Viktigast, att verksamheten drivs seriöst, att kostnaderna inte skenar med "hittepå-jobb" som hindrar kärnverksamhet och riskerar nedskjärningar, både i off sektor & näringsliv.

Olika villkor idag - facket än mer viktigt • En stor del av dagen är vi på jobbet och på väg till jobbet. Det blir många långa timmar. Idag har en del möjlighet att jobba hemma. Andra inte. Facket är mer viktigt än någonsin nu. När de som måste vara på jobbet får allt sämre villkor.

Katarina • Ett bra jobb där man trivs är viktigare än både kollegor o chef

Prestation • Ser man hela bilden så båda väldigt viktiga men efter som att hela samhället drivs mer mot att man ska prestera så tror jag att alla mår skit i slutändan liksom dåliga chefer och kollegor kommer alltid finns då alla inte kan dra jämt men ibland så behöver vi alla tagga ner lite tror jag :)

Moa • Min mormor bor på ett äldreboende och där jobbar alla delade turer. Så är det i hela kommunen. De flesta som jobbar där är vårdbiträden. Några är undersköterskor. De kan jobba 4 timmar på morgonen gå hem på dagen 4 timmar för att sedan komma tillbaka och jobba i 4 timmar. Så borde det inte vara.

Måste lära sig att skilja på jobb och privat • Självklart är både chef och arbetskollegor lika viktiga men i slutet av dagen är man bara människa och får va nöjd med att man gjort sitt bästa och tyvärr räcker inte alltid det för vissa då du ska klyva berg och bygga dalar men inte få något tillbaka gäller oftast kunder som bara ska ha men inte kan ge ett tack eller leende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.