Jonas Attenius (S), Karin Pleijel (Mp) och Daniel Bernmar (V), visar upp Göteborgs budget inför 2025

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skor, var en av detaljerna som uppkom när det rödgröna göteborgsstyret presenterade sin budget. Hör mer i klippet. Foto: Klara Sävenlund

Ny rödgrön budget: Arbetsskor till Göteborgs välfärdsarbetare

Publicerad

En halv miljard kronor mer till vård, skola och omsorg, som bland annat ska ge arbetsskor för ”välfärdsarbetare.” Under tisdagsförmiddagen presenterade Göteborgs rödgröna styre sin budget för 2025 – men oppositionen är inte nöjd.

Budgeten presenterades i rådhuset där fokus låg på välfärden. Av budgetens reformutrymme kommer en halv miljard gå till vård, skola och omsorg. Bland annat kommer pengarna gå till arbetsskor till välfärdsarbetare.

– En jätteliten reform för kommunen men en så viktig reform för de som står på sina fötter hela dagarna, säger Daniel Bernmar (V).

Skolan – enskilt största satsningen

De rödgröna partierna hade velat ha mer statliga pengar, men är samtidigt inte beredda att höja den kommunala skatten.

– Det är en bred budget som täcker alla områden, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) och påpekar att den enskilt största satsningen i budgeten ligger på skolan och förskolan, som får drygt 200 respektive 140 miljoner kronor.

Körkortsutbildning

Det mesta av pengarna presenterade i budgeten är tänkta till välfärden för att bland annat ge möjlighet till mer ordinarie personal.

Dessutom kommer alla som går kommunens vård- och omsorgsprogram på gymnasiet erbjudas gratis körkortsutbildning.

Saknar fokus

Oppositionen ger dock kritik och menar att budgeten saknar fokus och önskar att se konkreta åtgärder för att lösa de problem som finns i bland annat skolan.

– Att ge gratis körkort till de som söker vårdutbildningar, det kommer inte lösa den skolkris vi har i Göteborg. Vi behöver helt andra åtgärder för att komma till rätta med det, säger Axel Josefson (M) oppositionsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.