– Nu kommer grupper som kvalificerar sig för det få arbetstidsförkortningar. Avtalet kommer ändå innebära påfrestningar, säger Ulf Olsson (S) ordförande i kommunstyrelsen i Borås, men också styrelseordförande i SKRs förhandlingsdelegation.
Ni har genom hela konflikten varit starkt emot arbetstidsförkortning, varför gick ni med på det?
– Det enkla skälet är att i en förhandling måste man vara beredd att kompromissa, och det här var något vi kände att vi kunde gå med på, säger Ulf Olsson (S).
Glädjer sig åt arbetstidsförkortning
– Spontant är jag glad att vi fått till ett avtal där arbetstidsförkortning ingår, säger Martin Håland avdelningsordförande vårdförbundet i västra Götaland.
– Sveriges Kommuner och Regioner har med Svenskt Näringsliv i ryggen hävdat att arbetstidsförkortning skulle få katastrofala följder, och ändå har vi lyckats få med det i avtalet. Det är en seger. Samtidigt är jag inte helt nöjd, vi hade velat att alla medlemmar omfattades, säger Martin Håland.
Västra Götalandsregionen har inte tagit del av det nya avtalet som Sveriges Kommuner och Regioner och Vårdförbundet kommit fram och har valt att inte ge några kommentarer om innehållet i dagsläget.
Hör Sineva Ribiero, ordförande för vårdförbundet, om vad som ledde till en överenskommelse i vårdkonflikten.