Vårdkonflikten är över. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nya vårdavtalet accepterat – strejken avblåst

Uppdaterad
Publicerad

Alla parter i konflikten har accepterat medlarnas bud – som innebär arbetstidsförkortningar för fler anställda och att strejken inom vården är avblåst.

– Väldigt skönt med ett avtal på plats nu när vi går in i de tuffaste veckorna på året när det kommer till bemanning, säger Ulf Olsson (S) som är styrelseordförande i Sveriges Kommuner och Regioners förhandlingsdelegation.

– Nu kommer grupper som kvalificerar sig för det få arbetstidsförkortningar. Avtalet kommer ändå innebära påfrestningar, säger Ulf Olsson (S) ordförande i kommunstyrelsen i Borås, men också styrelseordförande i SKRs förhandlingsdelegation.

Ni har genom hela konflikten varit starkt emot arbetstidsförkortning, varför gick ni med på det?

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

– Det enkla skälet är att i en förhandling måste man vara beredd att kompromissa, och det här var något vi kände att vi kunde gå med på, säger Ulf Olsson (S).

Glädjer sig åt arbetstidsförkortning

– Spontant är jag glad att vi fått till ett avtal där arbetstidsförkortning ingår, säger Martin Håland avdelningsordförande vårdförbundet i västra Götaland.

– Sveriges Kommuner och Regioner har med Svenskt Näringsliv i ryggen hävdat att arbetstidsförkortning skulle få katastrofala följder, och ändå har vi lyckats få med det i avtalet. Det är en seger. Samtidigt är jag inte helt nöjd, vi hade velat att alla medlemmar omfattades, säger Martin Håland.

Västra Götalandsregionen har inte tagit del av det nya avtalet som Sveriges Kommuner och Regioner och Vårdförbundet kommit fram och har valt att inte ge några kommentarer om innehållet i dagsläget.

Hör Sineva Ribiero, ordförande för vårdförbundet, om vad som ledde till en överenskommelse i vårdkonflikten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är en början till att få till hälsosamma arbetstider för våra medlemmar” – hör Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet