Tillnyktringsenheter finns i 6 av Sveriges 21 län, ofta med både vårdpersonal och exempelvis socialsekreterare som kan hjälpa till med boendefrågor från kommunens sida.
Så fungerade också den enhet som fanns i Göteborg fram till 2019. Men i exempelvis Stockholm är det enbart regionen som står för tillnyktringsenheten, som ligger inom samma verksamhet som beroendevården.
”Mer komplicerade avgiftningsfall”
Michael Ivarson är förvaltningsdirektör vid socialförvaltningen Centrum i Göteborg. Han berättar att regionen inte tog några nya kontakter med kommunen, när avtalet för tillnyktringsenheten gick ut i slutet av 2018. Tillnyktring bör i första hand vara vårdens ansvar, menar han.
– Det handlar ju också om mer och mer komplicerade avgiftningsfall. Det ligger utanför det kommunala hälso- och sjukvårdsansvaret, säger Michael Ivarson.
Om Göteborgs kommun ska vara med som finansiär framöver så borde även kranskommunerna bidra, tycker han. En tillnyktringsenhet tar ju emot även människor som bor i de omgivande kommunerna, inte bara i Göteborgs kommun.
Hela regionen
Det finns inte heller någon tillnyktringsenhet på andra håll i länet.
– Det kan ju inte bara finnas på ett ställe, då är det inte jämlikt, säger Janette Olsson (S).
I klippet ovan hör du Janette Olsson och Johan Fält (M), ordförande för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, berätta om hur de ser på tillnyktringsenheter.
Här finns tillnyktringsenheter, TNE
Regioner som har TNE:
Värmland
Jönköping
Örebro
Stockholm
Västerbotten
Norrbotten
Regioner som inte har TNE
Blekinge
Västmanland
Kalmar
Östergötland (men har tre platser vid två sjukhus)
Dalarna
Sörmland
Uppsala
Västmanland (kommer eventuellt starta en)
Kronoberg
Jämtland
Skåne
Västra Götaland
Gävleborg
Gotland
Västernorrland