En bild på SVT:s reporter Anna Adersjö som står framför en greenscreen där det står ”cirka -38 000 ton CO2”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur funkar klimatförbättrad betong och hur mycket har det sänkt utsläppen hittills? SVT:s reporter förklarar. Foto: SVT

Så minskar slagg i betong utsläpp från Västlänken

Uppdaterad
Publicerad

För att minska utsläppen av koldioxid i bygget av Västlänken används en ny typ av betong. Cement byts ut mot slagg från stålindustrin i så kallad klimatförbättrad betong.

– Jag är väldigt stolt och glad över att vi har lyckats använda den, säger Mira Andersson Ovuka, miljöansvarig för Västlänken på Trafikverket.

Totalt kommer 847 000 kubikmeter betong behövas i bygget av Västlänken, visar nya siffror som SVT fått ut, vilket leder till runt 50 procent mer klimatutsläpp än kalkylen.

Men utsläppen hade blivit ännu större om inte klimatförbättrad betong hade använts. Den har minskat utsläppen med mellan 16 och 30 procent, i delprojekten Centralen, Korsvägen och Olskroken enligt Peab och NCC. För hela Västlänkenbygget hittills handlar det om cirka 20 procents minskning av utsläppen jämfört med vanlig betong.

Västlänken

– För att kunna bidra till att minska koldioxidutsläppen behöver vi arbeta målmedvetet med flera olika initiativ, skriver Amelie Winberg, presschef på NCC, i ett mail.

Viktigt verktyg

Den klimatförbättrade betongen är ett viktigt verktyg i det arbetet, menar NCC. Det handlar också om att minska mängden material genom att arbeta med olika betongkonstruktioner.

– Vi ser en ökad efterfrågan på lösningar som minskar utsläppen och uppmuntrar också ökade krav på det.

Cement en stor klimatbov

Cement, som ingår i betong, framställs genom att bränna kalksten och lera, en process som innebär stora koldioxidutsläpp. Både genom att det krävs energi för att värma ugnen, men framför allt eftersom själva förbränningen frigör koldioxid.

Cementindustrin står för cirka fem procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet