I klippet ovan hör du varför socialsekreteraren tycker att arbetssituationen är ohållbar (rösten är utbytt eftersom personen vill vara anonym), och kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) svarar.
Förra året var personalomsättningen 13 procent bland socialsekreterare i Göteborg. Det kan jämföras med snittet för kommunanställda i Sverige på 7,5 procent.
”Nytt sparmål varje år”
Vi har träffat en socialsekreterare som arbetat några år i en av Göteborgs stadsdelar och berättar att det är svårt att få gehör för behovet av insatser till klienter, och att det därför blir frustrerande att arbeta.
– Varje år är det liksom ett nytt sparmål, men behoven blir inte mindre, säger en socialsekreterare.
Socialsekreteraren påpekar också att det läggs stora summor på rekrytering varje år, på grund av den höga personalomsättningen. Och att det blir ineffektivt att jobba med klienter när så många slutar.
– Det påverkar ju också klienterna. Jag vet inte hur många gånger jag har hört ”ska jag få en ny handläggare igen”?
”Det tar tid”
Läget är särskilt illa i stadsdelarna Nordost och Hisingen. Där har minst 62 respektive 67 socialsekreterare sagt upp sig hittills i år. Det motsvarar var sjunde socialsekreterare i stadsdelarna.
Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) håller med om att siffrorna är för höga.
– Man har en utmanande arbetssituation och vi har gjort olika åtgärder för att förbättra den. Det tar tid innan det sätter sig, säger han.
Personalomsättning socialsekreterare Göteborg
2021
Centrum: 9 %
Hisingen: 14 %
Nordost: 15 %
Sydväst: 13 %
2022
Procent av socialsekreterarna som sagt upp sig första halvåret 2022:
Centrum: 8 %
Hisingen: 15 %
Nordost: 12 %
Sydväst: 8 %
Källa: stadsdelsförvaltningarna