Göteborgs stad hade tidigare svårt att få sökande till sina kombinationstjänster som måltidsbiträde och lokalvårdare. Nu har den ett år långa utbildningen på Göteborgs folkhögskola anpassats för att utbilda personal till precis det staden behöver.
– De flesta som går här har stått långt ifrån arbetsmarknaden och nu har ryktet spridit sig om att många får jobb. Så vi har betydligt fler sökande än platser, säger Linn Malmer, som är lärare på skolan.
Förutom själva yrkesutbildningen är det svenska språket en viktig del av kursen. På tavlan i klassrummet står skillnaden mellan feber och fiber uppskriven.
Jobb redan efter praktiken
I utbildningen ingår också praktik på olika arbetsplatser, bland annat skolor och förskolor. Förra året hade stora delar av klassen jobb redan efter praktiken och när utbildningen var slut hade samtliga elever fått anställningar.
– Ofta kommer man sina elever nära och vet deras privata situation och utmaningar. Vi har ju många kvinnor här som får sitt första jobb och det betyder mycket för självkänslan, säger Linn Malmer.