Foto: SVT

34-åring begär resning efter uppmärksammat mord i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Den idag 34-årige mannen dömdes 2015 till livstids fängelse för att ha mördat sin tidigare sambo i Lycksele. Nu begär han resning i målet, enligt en sex sidor lång inlaga som lämnats in till Högsta domstolen.

Det var den 1 mars 2015 som knivmordet inträffade i en bostad i Lycksele. Mannen dömdes till livstid både av tingsrätten och hovrätten, Högsta domstolen valde att inte pröva målet. 34-åringen hävdade i samband med rättegången att han begått gärningen under en psykisk störning, och att han därför borde frikännas eller få ett kortare straff. 

Men nu ansöker 34-åringen om resning, med hänvisning till att de omständigheter som gällde vid mordet når inte upp ”till det som lagen kräver för att omständigheterna ska betraktas som synnerligen försvårande och därmed ligga till grund för livstids fängelse”.

Hovrättens domslut stödde sig på en lagändring som inte var i överensstämmelse med rådande rättspraxis, med ett för strängt straff som följd, hävdar mannen själv.

34-åringen skriver i resningsansökan att det nu är av vikt att frågan om mord eller dråp, samt längden på fängelsestraffet, prövas.

Mannen hävdade i samband med rättegången att han begått gärningen under en psykisk störning, och att han därför borde frikännas eller få ett kortare straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.