Riktlinjerna för covid orsakar längre kötid på BUP i Västerbotten. Dels måste personalen stanna hemma oftare och dels har det också blivit vanligare med ombokningar. Foto: SVT

BUP:s väntetider i Umeå har blivit längre under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Wallén i Umeå har väntat i nästan ett år på sin dotters autismutredning. I januari 2020 skickade primärvården en remiss till Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Umeå men sen blev det tyst.

– Vi fick ingen bekräftelse så vi visste inte ens om remissen kommit fram, i slutet på sommaren skickade jag ett mejl men fick bara svaret att dom tar alla i tur och ordning, berättar Elisabeth Wallén.

I ett mejl till SVT Nyheter Västerbotten skriver Elisabeth Wallén så här om sin situation:

Man blir ju frustrerad. Vi har köat till BUP i snart ett år. Nu kom det äntligen ett brev, men inte med en kallelse utan information om att de har minskad tillgänglighet pga Covid (som att det var så mycket bättre innan).”

Bup-köerna i Västerbotten

— Det tar ju så fruktansvärt lång tid. Vi var på BVC i maj 2019 sen fick vi träffa psykolog i december och nu har det snart gått ett år. Jag tänker ju mest på mitt barn och att hon ska fungera i skolan sen, säger Elisabeth.

Små barn ska prioriteras

Enligt BUP:s verksamhetschef Kerstin Eliasson är det kö när det gäller förstabesök på alla BUP:s orter i Västerbotten. Läget är värst i Umeå medan mottagningarna i Lycksele och Skellefteå i stort sett klarar vårdgarantin på 90 dagar.

Men barn under sex år brukar prioriteras och Kerstin Eliasson, som tillträdde sin post i maj 2020, beklagar den långa väntetiden och bristen på svar från BUP.

— Det låter väldigt olyckligt om det blivit så. Så fort en remiss har bedömts och accepterats brukar vi skicka ut en bekräftelse. En sånt brev bör hon ha fått men det kan ha blivit nån miss här. Jag skulle vilja att hon tar kontakt med oss så vi får se om vi missat något, säger Kerstin Eliasson, verksamhetschef på Barn och ungdomskliniken.

Längre kötider

Enligt Kerstin Eliasson bidrar också riktlinjerna för covid till längre kötider eftersom personal måste stanna hemma oftare och att det dessutom blivit vanligare med ombokningar från anhöriga under pandemin. 

— Tyvärr är det ju så på grund av covid att fått ökade väntetider. Särskilt nu i höst när det börjar om så märker vi av längre väntetider och dessvärre har även dom allra yngsta barnen kommit i kläm på grund av covidsmittan, säger Kerstin Eliasson.

I videoklippet hör du Kerstin Eliasson om det ökade trycket på BUP på grund av pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bup-köerna i Västerbotten

Mer i ämnet