Med anledning av att ett av Northvolts dotterbolag satts i konkurs kallade Skellefteå kommun till presskonferens under tisdagen.
Kommunens uppskattning är att ungefär 300 företag har varit verksamma på Northvoltområdet, varav ett 80-tal bedöms vara företag från Skellefteå. Det är oklart hur många av dem som haft uppdrag på företaget som satts i konkurs.
– Det som händer skapar oro och en del frågor om framtiden, säger näringslivschefen Anja Palm.
”Många drabbas väldigt hårt”
Konkursbeskedet kommer dock att leda till varsel och konkurser hos byggföretag, menar Fredrik Andersson, ordförande för bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen i Västerbotten.
– Många av våra medlemmar drabbas väldigt hårt av det här, säger han.
Kommunen tittar på hur man ska kunna stötta de företag som drabbas.
– Skellefteå och Västerbotten har ett rikt och robust näringsliv som inte står och faller med Northvolt. Samtidigt vill vi kartlägga hur olika aktörer eventuellt kan bidra till att mildra smällen för de företag som riskerar att drabbas av konkursen, säger Lorents Burman (S), kommunalråd.
Senaste nytt om krisen på Northvolt
Överblick
Peter Carlsson om svensk rekonstruktion: "Det skulle kanske ske om en eller ett par månader"
Northvolt har ansökt om rekonstruktion i USA. Nu säger företagets avgående vd, Peter Carlsson, att det kan bli aktuellt med rekonstruktion även i Sverige.
– Det kan vara så att vi följer den här processen med en svensk rekonstruktion, men det har vi inte tagit beslut om, säger han i SVT:s Agenda.
Northvolt förbereder svensk rekonstruktion
Företaget har ansökt om företagskonstruktion i USA, och planerar att göra det även i Sverige. Ett sådant steg skulle kunna ge rätt till statlig lönegaranti, skriver TT.
- Det har ännu inte inletts samtidigt med denna ansökan, men vi förutser att vi kommer att genomföra en svensk rekonstruktion. Vi planerar att ansöka om detta när vi har lite bättre insyn i tidsramen för det aktuella ärendet, sa Chris Greco, bolagets jurist i USA, till Dagens industri (Di).
Vid en svensk rekonstruktion ställs högre krav än vid en amerikansk. Ett villkor är till exempel att att bolaget i grunden är livskraftigt, vilket enligt Di är mycket tveksamt om Northvolt lever upp till.
Facket: Viktigt att medlemmarna får sina löner nästa vecka
Den rekonstruktionsmodell Northvolt ska genomgå innebär att den svenska lönegarantin inte gäller. Men detta oroar inte IF Metall för tillfället.
– Jag kan inte egentligen kommentera det i dagsläget, men vi har fått mer eller mindre löften om att lönerna nu kommer att betalas ut och då behövs det ingen lönegaranti.
Uppgifter: Carlsson nära att lämna vd-posten
Enligt uppgifter till Dagens Industri är Peter Carlsson, vd för Northvolt nära att lämna posten och avgången kan ske inom de närmsta dagarna.
Under torsdagen meddelande företaget att man ansökt om rekonstruktion i USA och beslutet kommenterades endast av Tom Johnstone som är tillfällig ordförande och inte av Carlsson.
– Det kunde lika gärna ha varit Peter som uttalade sig, säger presstalespersonen Erik Zsiga till DI.
Northvolt ansöker om rekonstruktion i USA
Northvolt ansöker om rekonstruktion i USA, enligt ett pressmeddelande. Verksamheten kommer fortsätta som vanligt, skriver man. I pressmeddelandet skriver man att man ansöker om ”Chapter 11 reorganization” i USA, vilket ska frigöra ungefär 2,7 miljarder kronor.
Skellefteås kommunalråd kritisk till hur Northvolts problem hanterats: ”Djupt besviken”
Lorents Burman (S) kommunalråd i Skellefteå är besviken och upprörd över hur regeringen hanterar Northvolts problem.
– Det är chockerande att de möjligheter Sverige haft under sju års tid nu verkar gå om intet, säger Lorents Burman (S) kommunalråd.