Gruvföretaget Boliden får kritik av Arbetsmiljöverket efter en olycka. Foto: Arkiv SVT

Explosion på Rönnskärsverken hade kunnat förhindras

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket bedömer att olyckan på Rönnskärsverken i Skelleftehamn, där en operatör brännskadades allvarligt, hade kunnat förhindras. Detta om arbetsgivaren Boliden hade vidtagit åtgärder efter en liknande olycka som inträffat tidigare.

I november förra året brännskadades en anställd på Rönnskärsverkens blykaldoverk när det uppstod en explosion under en provtagning av het metallslagg.

En liknande händelse inträffade cirka fem år tidigare och då gjorde Boliden en riskbedömning av arbetet med provtagningarna. Arbetsmiljöverket anser dock att riskbedömningen inte var tillräcklig och att arbetsgivaren inte vidtagit de åtgärder som behövs för att förebygga risken för explosion.

Olyckan ska utredas av åklagare

Hade man gjort det skulle olyckan i november sannolikt inte ha inträffat, konstaterar Arbetsmiljöverket i sin utredning av händelsen. Myndigheten har nu gjort en anmälan, som leds av åklagare Stig Andersson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Jag bedömer nu hur vi ska vidare. Det kommer troligtvis utredas med företagsbot som påföljd, säger Stig Andersson.

SVT Västerbotten har sökt arbetsgivaren Boliden, som inte vill kommentera ärendet förrän de tagit del av Arbetsmiljöverkets anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.